Skocz do zawartości

Blachy niemieckie i kupno auta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem auta od handlarza w Polsce.

Auto stoi na niemieckich tablicach ( takich jak jezdzil Niemiec, a nie czerwonych zjazdowych)

Mowi ze przywiozl auto na lawecie, ale wydawalo mi sie ze tablice niemieckie sa zabierane w momencie wyrejestrowania pojazdu ???

Podobno da sie wykupic OC na te blachy żeby nim jezdzić ale to trochę dziwne mi się wydaje.

No i auto bylo zakupione przez niego w komisie i ten komis wystawil mu fakture, ale mowi ze na fakturze nie ma odbiorcy.

Dzwonilem do wydzialu komunikacji i powiedzieli mi ze na fakturze musze byc ja albo musze spisac umowe z tym komisem.

Co o tym myslicie? Nie chcialbym sie wpakowac w auto , ktore bedzie trudno zarejestrowac albo wpasc przy kontroli z tymi tablicami

Opublikowano
za wystawianie faktury bez odbiorcy (rozumiem, ze chodzi o kupującego?) można pójść do ciupy, więc albo bajki albo...lepiej trzymać się od tego z daleka.
PawełH
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Kiedy wyjezdzasz z niemiec autem to zdrapuja tylko naklejki a tablice dostaje spowrotem. Masz prawo pojechac na nich do domu i tyle.

Ta naklejka jest w ksztalcie rombu cos jak odpowiednik naszego przegladu techniczne.

Jaka jest pojemnosc auta bo teraz moze byc problem z wysoka oplata akcyzy.

Z umowa nie masz co sie martwic ale jezeli jest bez osobowa to auto jest na 100% od turasow.

Sprawdz je 3x nim kupisz.

Opublikowano
  • Autor

No nie wiem.. Ten koles cos malo zorientowany chyba albo coś krecił...

Mowi ze na fakturze jest 5000eur ale pytam go na kogo faktura to na nikogo :)

Chyba musialbym pisac "umowe" z tym komisem .. Podobno bezwypadek i od 1 wlasciciela.

Auto niestety powyzej 2.0 dlatego jeszcze nie jechalem nawet ogladac.. mowi ze rejestracja wyjdzie 3 tys ale wg moich obliczen sama akcyza tyle wyjdzie. Chcialbym tylko zeby nie bylo problemow przy rejestracji .

Tablice wygladaja normalnie tzn literki cyferki a miedyz nimi te dwa kółeczka :)

Opublikowano
  • Członkowie klubu
No nie wiem.. Ten koles cos malo zorientowany chyba albo coś krecił...

Mowi ze na fakturze jest 5000eur ale pytam go na kogo faktura to na nikogo :)

Chyba musialbym pisac "umowe" z tym komisem .. Podobno bezwypadek i od 1 wlasciciela.

Auto niestety powyzej 2.0 dlatego jeszcze nie jechalem nawet ogladac.. mowi ze rejestracja wyjdzie 3 tys ale wg moich obliczen sama akcyza tyle wyjdzie. Chcialbym tylko zeby nie bylo problemow przy rejestracji .

Tablice wygladaja normalnie tzn literki cyferki a miedyz nimi te dwa kółeczka :)

I wlasnie te dwa koleczka zdrapujesz przy wymeldowaniu auta w niemczech w urzedzie komunikacji.

Opublikowano

Pier..... :evil:

Zeby u nas zarejestrowac auto z Niemiec musisz miec 2 brify jeden duzy na 2 kartki a drugi maly ktory zastepuje dawne zielone karty tzw Anmeldung .

Jezeli nie ebdziesz mial tych dwoch dokumentow to nie zarekjestrujesz auta :mad2:

Jezeli on ma pusty rachunek to bierzesz pelna odpowiedzialnosc na siebie z e ti TY :duh: sfałszowałes papiery i wtedy masz Urzad Celny Skarbowy na sobie wydział Karny.

Jedz do wiekszego miasta i zobacz ilu tam ludzi stoi spoconych w kolejce czekajc łąskawie na swoj wyrok :mrgreen:

To wlasnie ci ktorzyt patrzyli jak najtaniej kupic zamaist dolozyc i kupic auto zarejestrowane :mad2:

Jeszcze nigdy nie kupilem auta na niemieckich tablicach/nie wywozowych/.

Jezeli auto ma powyzej 2 litry to pilicz sobie sam z eurotaxy cene samochodu odlicz od tego vat i akcyze i x13,6% + 500 utylizacja + 200zl tablice. +169 przeglad.

ja zapalcilem od 15tys zl 2050 akcyzy ale mialem auto uszkodzone i wycene rzeczoznawcy co obnizylo wartosc auta /bo bylo szkodzone/

Jezeli chcesz sie pchac w problemy to kup to auto :modlitwa:

Diesel Forever x5