Skocz do zawartości

523i - kilka pytań odnośnie napraw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj byłem na gruntownym przedzimowym przeglądzie, i piszę co wynaleziono:

1. spory luz na wałku sprzęgłowym - wał "lata" i trzaska teraz nawet przy ruszaniu ręką - do wymiany łożyska wałka + ocena stanu wałka i ew. wymiana.

2. luz na "jabłku" przy maglownicy (to akurat odczuwalem), tyle, że myslalem ze to drazki kier.

3. hamulec ręczny do poprawienia

4. obejma przednia tłumika zakatalizatorowa 60mmO/90mmL

5. pare srubek do zakonserwowania + wymiana tłumika webasto

6. do wymiany uszczelka pod pokrywą zaworów

Przede wszystkim - skad mogl sie wziac luz na walku sprzeglowym???? Jak nie dopuścić by powstał ponownie?

i 2 - ktoś wie jaki zamiennik uszczelki pod pokrywe zaworów pasuje i jest DOBREJ JAKOŚCI??? - za oryginalna uszczelke zawolano mi 244,50 netto !!!! a to kawal gumy tylko!

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
Jezeli znajde opakowanie po swojej uszczelce to podam nazwe producenta ale zmienialem ja okolo 2 miesiace temu wiec moze byc ciezko!! a zamiennik kosztował mnie 57 zl i trzyma jak talala żadnych wycieków
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Nie szukaj na siłę oszczędności, ja na twoim miejscu kupiłbym jednak oryginalna uszczelke kosztuje cos koło 220zł u mnie fakt :duh: ale cóz ja tez musze ja wymienic bo mi sie poci delikatnie wlasnie spod uszczelki pokrywy zaworów. Na Twoim miejscu martwiłbym się reszta a nie ta uszczelka, tamte koszta moga byc wieksze
Opublikowano
Zdaje sobie sprawe, ze pozostale koszty beda wyzsze od tej uszczelki - ale sa to elementy mechaniczne i kosztowac musza. Nie chcialbym tylko dawac tyle za uszczelke co za lozyska walka razem wziete....

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano

Odnośnie wałka sprzęgłowego - luz na nim pojawia się po ok 300-400tys km i niestety jest to przypadłość beemek z końcówką silników M50 i silnikami M52 (praktycznie ta sama skrzynia)

Wymiana może być nieopłacalna i jak rozmawiałem 2 tys to tak na początek jeżeli chodzi o same części, do tego coś zawsze może dojść + oczywiście robocizna :|

Pytanie - jak to Ci zdiagnozowano - miałeś zdejmowaną skrzynie? Czy jakiś fachman stwierdził to na oko.

Druga sprawa czy masz wibracje na pedale sprzęgła, czy auto delikatnie poszarpuje przy ruszaniu lub hamowaniu silnikiem w zakresie do 1500 obr/min, oraz czy towarzyszy temu grzechotanie?

Natomiast na uszczelce nie oszczedzaj. Zamienniki szybko zaczynają się pocić. Szkoda kasy i czasu na podwójna robote.

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano

auto ma przebieg 174 000 km - przebieg sprawdzony jest i autentyczny (i pewnie tylko ja i ci co sprawdzali w to wierza :P ).

Serwisant stwierdzil luz na lozysku walka sprzeglowego (bodajze tylne lozysko o jakiejs madrej nazwie). Zmianie biegu towarzyszy stukniecie takie podwójne (do 3 biegu wlacznie, dalej jest cisza) Nie ma zadnych wibracji ani innych dziwnych dzwiekow. Samo lozysko to podobno 180 PLN + robocizna - ok 800 PLN. Poza tym zadnych innych objawow skrzyniowo sprzeglowych to ja nie mialem i nie mam. Na obroty wchodzi plynnie, schodzi tez rowno.

Grzechotanie: to podwojne stukniecie pewnie mozna nazwac grzechotaniem. - znaczy tak jakos to brzmi

BMW - Be My Wife.