Skocz do zawartości

czujnik a zimny silnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam takie pytanko. Jak silnik jest zimny (strzałka na niebieskim) to auto nie chce jechać i nie reaguje jak daję gazu ale tak trwa do chwili kiedy kreska minie niebieski odcinek. ja tak rozumiem że jest jakiś czujnik który odpowiada za to żeby nie męczyć zimnego silnika. co to za czujnik i czy może on być przyczyną szarpania autem na drugim biegu. na drugim biegu czasem są takie objawy jak na zimnym silniku i tak sobie pomyślałem czy nie jest to padnięty ten czujnik?
BMW - power
Opublikowano

Wątpię aby był jakiś czujnik niepozwalający na normalną jazdę od zimnego silnika i nie możliwa była normalna jazda zanim silnik się rozgrzeje. U mnie jak silnik zimny to też normalnie przyspiesza, ma siłę i nawet ciszej chodzi (nie jak silnik odrzutowy :) )

Na początku jak kupiłem samochód to regularnie, w zimne dni jak z rana ruszałem do codziennych obowiązków silnik gasł po ok 1-1,5 km i paliło bezpiecznik (nie pamiętam który - ale uniemożliwiało to zapalenie silnika na nowo). Problem znikł jak wymieniłem termostat (a dokładniej wstawiłem bo wcale go nie było) - więc silnik był nie dogrzany a swojądrogą łapał lewe powietrze na wężu gumowym do parownika. Pomyśl więc czy Ci się nie zapowietrza.

Opublikowano
za co odpowiada czujnik położenia wału rozrządu? jaką rolę on wykonywa proszę wyjaśnić?
BMW - power
Opublikowano
Gdzie mam szukać czujnik położenia wału korbowego. w silniku M43? prawdopodobnie to on stwarza problemy. DAN-LZ, dzięki za podesłanie stronki.
BMW - power