Skocz do zawartości

Touring - otwieranie klapy bagażnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

mam ze swoją Bumcią problem z otwieraiem tylejj klapy :( Mechanizm jakby się zacinał i nie chce puścić. Szyba otwiera się bez problemu, a klapa jak ma dobry humor :lol:

Czy ktoś z Was to rozbierał i wie co może być przyczyną oraz jest w stanie w kilku słowach opisać co i jak zrobić, żeby było dobrze :)

Moim autkiem w bagazniku jeździ piesek i jemu trochę przeszakdza (jak jest w środku), gdy siłuję się z klapą i nie mogę jej otworzyć :)

Pomóżcie :)

Opublikowano
słuchaj, było coś na forumie, nawet niedawno, sorki, ale teraz nie mam czasu ci napisać dokładnie o co chodzi bo się pakuję do domku, w każdym razie sprawdź, czy nie są poprzecierane kable przy tych łapach, które trzymają klapę (zajrzyj najlepiej z jakąś latarką - często się przeciera izolacja) albo rozbierz plastiki od środka, tylko nie rób nic na siłę, bo wtedy na bank połamiesz. ogólnie to może być problem ze stykami przy klamce, albo z przetartymi kablami przy mocowaniach klapy.
Opublikowano

O ile cię dobrze zrozumiałem to mam to samo.

Klapy nie otworzę (zamek jest zasyfiony i się w ogóle nie obraca, a przycisk reaguje 1 raz na 30 albo i więcej prób) natomiast szyba mi się otwiera ok.

Rozbierałem to kiedyś i u mnie problem jest związany z niesprawnym mikroprzęłącznikiem który znajduje się pod przyciskiem otwierania.

Ciągle sobie to obiecuję wymienić... ale jakoś jak jeżdżę autem to o tym nie pamiętam :twisted: póki nie przyjdzie otworzyć bagażnika.

Ten zwalony mikroprzęłącznik (miałem go w rękach) działa u mnie tylko przy pełnym dociśnięciu i poruszaniu takim dociśniętym na boki, tak więc chcac otworzyć drzwi wciskam przycisk do końca i modląc się wykonuję delikatne ruchy... czasem to daje efekt.

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano

sim_one mam podobnie, szczególnie z tą modlitwą ;)

heh coś czuję, że bez elektryka się nie obejdzie :(

Opublikowano
Przy okazji warto sprawdzić również siłownik centralniego zamka tylnej klapy bo to "on" odpowiada w głównej mierze za uszkodzenia mechaniczne :!:

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!