Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy post wiec wypada sie przywitać.

Witam Wszystkich

Chce zamontować lepsze głośniczki pod ori miejsca (E30 324 Touring).

Chce zapytać czy ori kable są przyzwoite czy zalecana jest wymiana ze wzgledu na jakość dzwieku?

Troszke mnie zmartwiło zawijanie kabli przy kostce od radia, nie wiem czy to nie ma jakiegoś zlego wpywu na jakość.

Przyznam ze ori kable by mi pasowały, nie szukam sobie dodatkowych zajęć oraz wydatków.

Co sądzicie o ori instalacji (wersja bez wzmacniacza)?

P.S. Audiofilem nie jestem, a glośniczki będą zasilane z radia

Opublikowano

Hej! Pamiętnych dni kiedy wymieniałem kompletne nagłośnienie w mojej E30 na blaupunkty. Gdzieś w moich postach znajdziesz co tam wsadzałem. Cuś mnie tknęło żeby zmienić kable biegnące na tył. Było trochę roboty, ale jedyny efekt jaki odczułem to taki, że tylna półka grała jakby trochę głośniej od przodu. Później doszedłem jednak do wniosku że w każdej beemce tak jest i to norma. Myślę więc, że zupełnie nie masz co się przejmować okablowaniem. Radio miałem jakąś bałałajkę Sonego 4x45W. Nic ponad normę ale zestaw grał fenomenalnie. Lepiej niż w mojej obecnej E46. A co do zawijania kabli - no zawijania nie polecam. Do takich spraw jest lutownica. A wtedy straty na jakości nie usłyszysz.

Jeśli jednak się upierasz na ciągnięcie druta przez auto to przygotuj się na wyciąganie dywanika przy drzwiach kierowcy, zdejmowanie osłonki pod kierownicą, wykręcanie tylnej kanapy. Oczywiście parę spinek przy tapicerce podłogi pójdzie w niebyt no i parę godzin zabawy trzeba liczyć. Ale satysfakcja z dobrze zrobionego nagłośnienia - gwarantowana :D 10 koni w górę! :D Pozdr!

Opublikowano

Krecenie kabli chodzi mi o przeplot żył.

Nie wiem jak daleko to idzie, ale od kostki przy radiu para przewodów jest skrecona. Jak skretka, warkocz, łańcuch...

Wszystko jest ori, tylko nie wiem czy konstruktorzy dobrze zrobili ze je tak skrecili.

Chociaz teraz nasuwa mi sie przykład skretki, gdzie tez są pary skręcone i jest przesylany sygnał i negacja sygnału, czyli przesunięty w fazie ten sam sygnał. To ponoć zmniejsza zakłócenia, albo zwieksza zasięg. Juz teraz nie pamietam.

Jesli zmniejsza zakłócenia to dobrze.

Mozliwe tez ze skrecone przewody oddziałują na siebie i są straty. Dlatego jak dałes nowe kable to głosniki glosniej grały.