Skocz do zawartości

"Powolny" Wskaznik poziomu paliwa 320i coupe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Moja sprawa to może nie wielki problem ale dręczy mnie to do czasu kupna auta :) Mianowicie w moim 320i coupe jak rano odpalam auto to nawet jak mam pełny bak wskazówka leży na samym dole. Rezerwa się nie świeci chodzi o sam wskaznik. Dopiero po dłuższej chwili wskazówka wolno startuje i po dobrych kilometrach zaczyna wskazywać faktyczny poziom, po tym działa już dobrze ale jak auto stoi kilka godzin to znowu lekko opadnie. Może ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Dodam ze ostatnio na zimnym silniku robiłem test zegarów i nie szła tak jak powinna to znaczy nie dochodziła do końca ale jak już jadę to wskazuje dobrze tak jak powinna. Z góry dziękuję.
Opublikowano
Ale to jak po chwili jazdy sie naprawia?

jakby sie naprawił to rano wskaźnik byłby tam gdzie powinien być.Pływak jest pewnie napełniony paliwem do poziomu jego zamocowania,czyli pewnie do połowy i dlatego jeszcze sie podnosi.Jak przyjdą ujemne temperatury to pewnie wskaźnik się nie podniesie.To oczywiście teoria ale jak dla mnie jedyna mozliwa w twoim przypadku.Ochłodzone powietrze zmniejsza swoją objętość dlatego do pływaka wlewa sie więcej paliwa i wskazówka opada.Po jakimś czasie paliwo się ogrzeje a wraz z nim powietrze w pływaku(od układu wydechowego) i wypchnie paliwo z pływaka-wskaźnik sie podniesie.Dlatego tak powoli ci sie podnosi wskaźnik.Kurde a baba z fizyki kiedyś chciała mnie uziemić :mrgreen: Może to wygląda jak jakaś teoria spiskowa ale nie ma w tym nic nienaturalnego.

A little piece of heaven in my hands