Skocz do zawartości

Przeplywomierz powietrza i wybuch gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich interaktywnych członków www.bmw-klub.pl :D

Moja awaria mieści sie w Przepływomierzu powietrza a mianowicie

po ostatniej jeździe moja e34 520i m20b20 doszło do wybuchu gazu w przepływomierzu powietrza :( wybuch był tak silny ze az wyrwało mi dekielek od przeplywki i jest jakaś rada na takie coś czy jednak muszę kupić jakiś używany (nie widziałem nowych).

Dziekuje za wszystkie rady udzielone w moim temacie

Pozdrawiam Łukasz

Opublikowano
Jeśli wysadziło Ci dolny dekiel to chyba już ktoś wcześniej reanimował ten przepływomierz,.spróbuj wyprostowac klapę żeby pracowała swobodnie bez zacięc założyc dekiel na silikon i rozglądac się za używaną przepływką na przyszłośc
Opublikowano

1) Jak chcesz miec przeplywomierz i lpg - montujesz antystrzal.

2) Jesli nie jezdzisz na Pb - nie potrzebny ci przeplywomierz.

3) Jezdze z odpieta przeplywka juz ponad pol roku (sprawna lezy na polce, ale nie ma czasu wymienic reduktora i zalozyc blos / oringi + regulacje zeby ja wlozyc)

4) Na lpg nie jest widoczna roznica w osiagach ani spalaniu zarowno przy wlaczonym jak i odlaczonym przeplywomierzu.

5) Najpierw napraw gaz a potem zacznij wogole myslec o przeplywce... ;)

Pozdrawiam
Opublikowano

Wiem, że zaraz będzie krzyk krytyki... Uważam bowiem i powtórzę to po raz kolejny, że gaz najlepiej sprawdza się w kuchence gazowej lub kotle CO...

Gdyby zastosowanie gazu było właściwym rozwiązaniem, to z fabryki BMW zjeżdżałyby auta z fabrycznymi instalacjami.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

3) Jezdze z odpieta przeplywka juz ponad pol roku (sprawna lezy na polce, ale nie ma czasu wymienic reduktora i zalozyc blos / oringi + regulacje zeby ja wlozyc)

I w ogóle nie jeździsz na benzynie?! Przecież trzeba co jakiś czas zrobić trasę na benzynie...

Wiem, że zaraz będzie krzyk krytyki... Uważam bowiem i powtórzę to po raz kolejny, że gaz najlepiej sprawdza się w kuchence gazowej lub kotle CO...

Gdyby zastosowanie gazu było właściwym rozwiązaniem, to z fabryki BMW zjeżdżałyby auta z fabrycznymi instalacjami.

Szczerze,też tak uważam...

A fabryczne-były 518g ,z których szybciutko zrezygnowano...

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Powiem jedno bo się OT zrobi a było już tego trochę: Śmiać mi się chce z takich wypowiedzi :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Taa, a diesle do traktorów ...

Mi tez sie chce smiac, z czegos takiego, a to chociazby dlatego, ze chyba co niektorzy przespali artykuly o fabrycznych instalacjach lpg od BMW w nowych modelach. (550km i vmax 300 na lpg... zreszta byly rowniez inne)

Legendy i mity.

Zazwyczaj jest tak, ze jak czlowiek czegos nie zna, nie rozumie - to sie tego boi - kolejny przyklad ktory to potwierdza :)

Zupelnie tak jak z pociagiem i nie dajacymi mleka krowami...

Poza tym wkleje Wam:

Według specjalistów z Hartge i Uniwersytetu w Saarbrucken, zastosowanie mieszanki LPG pozwala na szybsze i czystsze jej spalanie przez silnik i osiągnięcie większej mocy i momentu obrotowego, niż w przypadku silnika o tej samej pojemności, zasilanego tradycyjnym paliwem. Ale przede wszystkim chodzi o znaczną redukcję emisji substancji szkodliwych do atmosfery.

A fabryczne-były 518g ,z których szybciutko zrezygnowano...

Wtedy nie bylo takich mozliwosci jakie sa teraz, i wiadomym faktem juz jest, ze nikt z tego nie zrezygnuje, tak jak bylo to kiedys.

I w ogóle nie jeździsz na benzynie?! Przecież trzeba co jakiś czas zrobić trasę na benzynie...

Jezdze, tzn odpalam - 1-3km i przelacza sie na lpg. Potem przy rozgrzanym wystarczy pokrecic na postoju do 2krpm i jest lpg.

Na lpg od 2002 roku i nie ma na co narzekac...

Pozdrawiam
Opublikowano
Mam założony anty-strzał ale klapka nie była dość sprawna:( gdy skleiłem górna pokrywe na sylikon wywaliło ja spowrotem:( a i na benzynie nie chodzi tak jak powinien już:(
Opublikowano

Powiem jedno bo się OT zrobi a było już tego trochę: Śmiać mi się chce z takich wypowiedzi :lol: :lol: :lol:

A śmiej się... na zdrowie... a ja się będę śmiał jak Ci rozwali filtr powietrza, zatrze silnik (ubytek płynu po wcięciu się z podgrzewaniem reduktora) lub całkowicie spali auto... Auto to nie kuchenka gazowa i nie jest wszystko jedno co i jak się miesza z powietrzem aby silnik pracował, a to co robią nasi instalatorzy to nic jak druciarstwo i uwierz mi, że mam z tym do czynienia na codzień.... Ja do gazu się przekonam do gazu jak auta na gaz będą z fabryki wyjeżdżać, a ich udział będzie 50% w stosunku do całej produkcji.

Każdy kto ma auto zasilane gazem chwali bo taniej... Podaj mi inne argumenty...

Jedyne

Opublikowano
Mam założony anty-strzał ale klapka nie była dość sprawna:( gdy skleiłem górna pokrywe na sylikon wywaliło ja spowrotem:( a i na benzynie nie chodzi tak jak powinien już:(

Tak to jest jak sie zaluje zmienic klapke za kilkanascie zl.

Klejenie nic nie da, bo plastik to jedna sprawa, a goracy drut ktorego juz pewnie nie ma w przeplywomierzu, to druga sprawa.

Jak jezdzisz glownie na lpg, to nie powinienes sie tym przejmowac, tylko zrobic porzadnie lpg.

a ja się będę śmiał jak Ci rozwali filtr powietrza,

Ciekaw jestem jak.

zatrze silnik (ubytek płynu po wcięciu się z podgrzewaniem reduktora)

Rowniez ciekaw jestem skad bierzesz takie przyklady, zdarza sie chyba raz na milion.

lub całkowicie spali auto...

raz na 2 miliony?

Auto to nie kuchenka gazowa

Stereotyp. Tak jak diesle i traktory. Ciekawe co powiesz o etanolu...

i nie jest wszystko jedno co i jak się miesza z powietrzem aby silnik pracował, a to co robią nasi instalatorzy to nic jak druciarstwo i uwierz mi, że mam z tym do czynienia na codzień....

Owszem, dlatego jak ktos sie nie zna, niech sie nie tyka, bo wtedy mozna tylko miec wydatki i to duze...

Ja do gazu się przekonam do gazu jak auta na gaz będą z fabryki wyjeżdżać

Przeciez juz wyjezdzaja...

, a ich udział będzie 50% w stosunku do całej produkcji.

Pewnie to nigdy nie nastapi z tego wzgledu, ze;

1) albo ropa stanieje na tyle, ze beda ludzie jezdzic na niej

2) lpg zdrozeje badz stanie sie nie oplacalny przez znizki pb

3) wejda priusy i podobne 'tata' - zreszta juz nawet teraz, wiekszosc to 'wozidelka rzedu 1.0-1.6' i spalajace 6-7l. Przy takim spalaniu mozna sobie pozwolic na benzyne.

Podsumowujac watpie zeby sie tak stalo, co nie zmieni faktu, ze lpg zawsze bedzie mialo znaczny udzial w rynku, jesli nawet nie przewazajacy ze wzgledu na 'ekologie'

Ogolno swiatowe ekologiczne aspekty. Innych argumentow chyba nie ma...

Pozdrawiam
Opublikowano
jOhnny 2007 jaki gorący drut w m20b20 ? bynocny napisałem Ci o dolnym deklu przepływki jak wysadziło górny to masz już Sajgon a nie przepływomierz i nie licz że silnik będzie pracował na benzynie.szukaj następnego przepływomierza .
Opublikowano (edytowane)

Czy jest bardziej ekologiczny?Nie wiem...gdzieś czytałem że nie jest to takie oczywiste.

Jednak tu się nie wypowiadam.

Pamiętajmy o tym,że gaz jest paliwem suchym i ma wyższą niż benzyna temperaturę spalania.

Edytowane przez Basti735
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

A śmiej się... na zdrowie... a ja się będę śmiał jak Ci rozwali filtr powietrza, zatrze silnik (ubytek płynu po wcięciu się z podgrzewaniem reduktora) lub całkowicie spali auto... Auto to nie kuchenka gazowa i nie jest wszystko jedno co i jak się miesza z powietrzem aby silnik pracował, a to co robią nasi instalatorzy to nic jak druciarstwo i uwierz mi, że mam z tym do czynienia na codzień.... Ja do gazu się przekonam do gazu jak auta na gaz będą z fabryki wyjeżdżać, a ich udział będzie 50% w stosunku do całej produkcji.

Po pierwsze nie rozumiem twojej złośliwości cyt. "a ja się będę śmiał jak Ci rozwali filtr powietrza, zatrze silnik (ubytek płynu po wcięciu się z podgrzewaniem reduktora) lub całkowicie spali auto" chyba chłopcze nie dorosłeś do forum motoryzacyjnego :naughty: Po drugie nie mam zamiaru przekonywać cie do lpg bo po twoich wypowiedziach widać że nie miałeś wogóle doczynienia z porządnymi instalacjami i ci strzelało, zatarło silnik a w końcu spaliło auto :duh: :duh: Po trzecie i zarazem ostatnie jak chcesz innych argumentów poza tańszym kosztem(dzieki zaoszczędzonej gotówce mogę zainwestować w droższe części i gadżety do swojego auta) zapraszam do lektury: http://www.agaz.pl/artykuly_ciek.php?ktory=1 Pozdrawiam i proponuję zażyć persen na ukojenie nerwów przy następnej wypowiedzi :lol: :lol: :lol:

Opublikowano
[]...Ciekaw jestem jak[...]skad bierzesz takie przyklady, zdarza sie chyba raz na milion[...]raz na 2 miliony?

Z życia... a zajmuję się tym z racji zawodu...

[...]Ciekawe co powiesz o etanolu...

Popieram jak najbardziej... Powinieneś wyczuć, że nie jestem kategorycznym przeciwnikiem gazu, a wynalazków montowanych po tym jak auto opuści fabrykę. Miej na uwadze to, że jak powstaje i ewoluuje silnik to są dla koncernu miesiące, lata pracy i doświadczeń i to nie jest to samo co praca Pana Henia montującego instalację, któremu wydaje się, że otwór w kolektorze powinien być wywiercony w tym, czy w tym miejscu...

Owszem, dlatego jak ktos sie nie zna, niech sie nie tyka, bo wtedy mozna tylko miec wydatki i to duze...

Z reguły się nie zna, albo posiadając renomę ma głupie i kosztowne wpadki

Przeciez juz wyjezdzaja...

Chodzi o masówkę taką jak auta na etylinę/olej napędowy.

wejda priusy i podobne 'tata'

Prius jeździ od 1997 roku, od modelu 2004 to już z powodzeniem (bo został dopracowany) i można powiedzieć masowo. Swego czasu w US czekało się kilka mcy na odbiór z salonu, a jak się chciało od ręki to powyżej ceny katalogowej.

A wiesz, gdzie te aspekty ma przeciętny użytkownik auta??? Bez względu na to czym jest zasilane??? Daleko w ))

Jedyne

Opublikowano

Witam ponownie :)

Tym razem mam pozytywne wiadomości:)

A ów uporałem Sie z tym problemem:) A mianowicie wywierciłem dziury średnicy 2.5:) i w te miejsce dałem blachowkręty które usztywniły górny dekielek. Moje wrażenia samochód nabrał wigoru NAPRAWDĘ inaczej wchodzi na obroty i co na szczęście nie strzela:)

Moj problem został rozwiązany:)

Dziękuje za wszystkie udzielone posty w tym temacie:)

ps: Jeżdżę na Gazie ponad rok i pierwszy raz miałem jakiekolwiek problemy związane z Gazem :)

diesel <--- powinien być tylko i wyłącznie w traktorach!

Opublikowano
Po pierwsze nie rozumiem twojej złośliwości cyt. "a ja się będę śmiał jak Ci rozwali filtr powietrza, zatrze silnik (ubytek płynu po wcięciu się z podgrzewaniem reduktora) lub całkowicie spali auto" chyba chłopcze nie dorosłeś do forum motoryzacyjnego :naughty:

Nie jestem złośliwy. Napisałem co uważam ja i z tego co wiem pewna część Kolegów z tego forum. A co do śmiania to kto się pierwszy zaczął śmiać? Wiesz, że jest tylu samo zwolenników co przeciwników instalacji do zasilania aut gazem, ja szanuję Ciebie i poproszę o to samo. Ja nie mam "gazu", nie będę miał z powodów o których pisałem, a jak dla mnie to Ty możesz sobie jeździć nawet na wzbogaconym uranie :lol:

Po drugie nie mam zamiaru przekonywać cie do lpg bo po twoich wypowiedziach widać że nie miałeś wogóle doczynienia z porządnymi instalacjami i ci strzelało, zatarło silnik a w końcu spaliło auto :duh: :duh:

Miałem, miałem :mrgreen: i to z najwyższej półki i takich autach, że wstyd, że przy cenie zakupu ktoś zakłądał gaz ze względów ekonomicznych. Mi nic nie strzelało, a użytkownikom różnych aut, BMW też...

Po trzecie i zarazem ostatnie jak chcesz innych argumentów poza tańszym kosztem(dzieki zaoszczędzonej gotówce mogę zainwestować w droższe części i gadżety do swojego auta) zapraszam do lektury: http://www.agaz.pl/artykuly_ciek.php?ktory=1

Nie chce mi się czytać, napisz krótko...

Pozdrawiam i proponuję zażyć persen na ukojenie nerwów przy następnej wypowiedzi :lol: :lol: :lol:

Ja Ciebie również pozdrawiam. A Persenu, czy innych medykamentów na uspokojenie - podobnie jak gazu w aucie - nie stosowałem, nie stosuję i nie zamierzam :lol:.

Jedyne

Opublikowano

Jak trzeba sobie radzic to trzeba, ja zamiast jednego oringu, ktorego nie moglem nigdzie dostac, od roku jezdze na zawinietej nitce w tym miejscu, sklejonej poxipolem - i sprawdza sie. Ale ogolnie takie rozwiazania powinny byc tymczasowe i dorazne, np w trakcie awarii na trasie a nie na stale.

Sam wiem, ze musze to zrobic, ale nie ma sensu kupowac zestawu oringow zeby wymienic 1 i dlatego tak zwlekalem, i bede pewnie dalej dopoki nie zmienie reduktora :)

Pozdrawiam