Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam opon...znalazłem w dobrej cenie Dunlop SP Winter 3D, ale w w opisie do Runflatów napisane jet

- runflat

- runflat do Audi

I starsza opona SP Winter bez 3D

- runflat do BMW

Wiecie moze czy kupno SP Winer 3D bez opisu BMW spowoduje brak mozliwosci zalozenia tej opony na felge?

I jak z innymi oponami bo np. Pirelli maja opis poprstu RunFlat i sie troche pogubiłem w tym wszystkim.

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
Szukam opon...znalazłem w dobrej cenie Dunlop SP Winter 3D, ale w w opisie do Runflatów napisane jet

- runflat

- runflat do Audi

I starsza opona SP Winter bez 3D

- runflat do BMW

Wiecie moze czy kupno SP Winer 3D bez opisu BMW spowoduje brak mozliwosci zalozenia tej opony na felge?

I jak z innymi oponami bo np. Pirelli maja opis poprstu RunFlat i sie troche pogubiłem w tym wszystkim.

Zakładaj śmiało, jeżeli masz w swoim rozmiarze. Opony zakłada się na felgę, a nie na samochód więc każda felga musi umożliwiać założenie każdej opony. A z tymi oponami do Audi chodzi tylko o to, że często producenci opon produkują pewne wersje opon homologowane dla pewnych modeli samochodów - np oznaczone symbolami M0 do Mercedesa, N0, N1, N2, itd. do Porsche, oznaczone gwiazdką są do BMW, a C1 do Vipera. Itede, itepe...

Ale dotyczy to w zasadzie głównie mocniejszych wersji samochodów - w BMW takie specjalne opony są montowane np. do M-ek. I w zasadzie tylko w najmocniejszych samochodach, w warunkach jazdy sportowej, doświadczony kierowca jest w stanie poczuć różnicę.

A o oponach dedykowanych specjalnie do Audi prawdę mówiąc nie słyszałem - możesz podać jak są oznaczone? Jest co prawda oznaczenie "B" jako homologacja dla grupy VW - może to to? Podejrzewam, ze mogą to być opony dedykowane dla mocniejszych wersji Quattro na przykład.

Tak czy inaczej możesz je śmiało zakładać i szerokiej drogi :)

Opublikowano

Nie znam dokladnie oznaczen na oponach...wylacznie opisy sa takie jak napisalem w pierwszym poscie.

Dzieki za info.

Think Locally,

Fuck Globally!