Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Wiem ze ten temat był poruszany kilka razy już ale ja nadal mam pewne wątpliwości i chciałbym się coś niecoś dowiedzieć.

Moje BMW E-46 320d z 1999roku nie dogrzewa się co za tym idzie nie osiąga temp. Wyczytałem na forum że to może być prawdopodobnie termostat. Wyczytałem również jak go sprawdzić bez wyciągania i chciałbym żeby mi to ktoś zinterpretował bo ja już się w tym pogubiłem.

Odpaliłem samochód jak był zimny i go rozgrzewałem na wolnych obrotach, po chwili wąż przed termostatem robi się ciepły i ten wąż za termostatem tez jest ciepły ale tak jak by mniej. Po jakimś czasie kiedy wskazówka jest przed połową wąż przed termostatem jest dość ciepły i ten za też jest ciepły i chłodnica też robi się ciepła ale wentylator się nie załącza być może przez to że jeszcze nie osiągnęło swojej temp. A później to już go zgasiłem bo jakoś ta wskazówka nie mogła osiągnąć pionu. Ale zauważyłem że jak stoję w korku to osiąga pion i go nawet utrzymuje ale jak już wypadnę na trasę to chowa się na niebieskie pole.

Czy to faktycznie termostat jest do wymiany? Czy to że wąż przed jak i za termostatem jest ciepły to jest normalne kiedy samochód się rozgrzewa? Proszę o pomoc z góry dziękuję.

Opublikowano
Witam. Zadanie termostatu jest takie żeby odciąć obieg przez chłodnicę zanim silnik osiągnie optymalną temperaturę poprawnej pracy, to jest około 80 C. Sam dobrze zdjagnozowałeś, że termostat nie trzyma. Metoda zalecana przez mechaników. Inaczej bez demontażu się nie da. Termostat do wymiany
Szulman
Opublikowano

Ja dodam ze przy tych pogodach (zly termostat) samochod osiagal w jezdzie miejskiej pelna temperature po ok 5-6 km

Po wymienia termostatu ok 3-3,5 km :)

Wyniki mowia same za siebie. i spalanie spadlo prawie litr na 100 km (duzo krotkich odcinkow)

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia