Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam kupiłem silnik 2.5 tds ale cały rozkręcony i wszystko złożyłem i przyszło składać rozrząd i te znaki co znajdują się na kołach nie wiem jak je zgrać żeby to funkcjonowało nie jestem laikiem bo starsze silniki sam składam od 0 i niema problemu a tutaj są dwa łańcuszki i jeszcze nie wiem do czego te znaki przypasować jak bym rozbierał to sam to inna sprawa a tutaj jest silnik rozkręcony naj lepiej to jakiś schemacik jak zgrać te koła.który znak do czego.był bym bardzo wdzięczny za podpowiedż .
Opublikowano

sprawa jest dość prosta, wypadałoby jednak mieć czujnik zegarowy żeby od razu ustawić kąt wtrysku mając wszystko tak rozebrane. Co do zapłonu to jest to tak:

Blokujesz koło zamachowe bolcem obok czujnika położenia wału. Następnie

znak na dolnej zębatce (od wału) powinien pokrywać się z kolorowym łącznikiem na łańcuchu, następnie znacznik na zębatce pompy pokrywa się z drugim kolorowym znakiem na łańcuchu. Wałek rozrządu ustawiasz tak żeby te dwie wypustki znajdujące się przed pierwszą krzywką były poziomo a pierwsze dwie krzywki były w wahaniu tj obie w górę. Ważne żeby wypustki były poziomo , można to sprawdzi suwmiarkom. Mając już ustawiony zapłon możesz przystąpi do ustawienia kąta wtrysku.

wg mądrej książki (sam wg tego ustawiałem) wygląda to tak

http://img137.imageshack.us/my.php?image=beztytuukd7.png