Skocz do zawartości

Rozważania nad zablokowanym VISCO a spalaniem...

<t>Jak wygląda spalanie w silniku z zablokowanym VISCO</t>  

7 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od pewnego czasu kolega jeździ 730 na "zablokowanym" VISCO... Po pewnej wymianie zdań stwierdził, że spalanie nic nie wzrosło pomiędzy czasami jak Visco było sprawne a obecnie zablokowanym. Według mnie spalanie powinno znacząco wzrosnąć: dłużej nagrzewający się silnik (mocne chłodzenie od chwili rozruchu) i dodatkowe obciążenie wałka rozrządy siłą obracania wiatraka. Czy ktoś rozważał lub spotkał się z takim przypadkiem? Jak to wygląda w rzeczywistości?
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano

Musi wiecej palić, ale czy różnica zostanie zauważona, a to juz zależy od wielu czynników. Styl jazdy, temperatura otoczenia, natężenie ruchu, jakość paliwa.

Zablokowanie wiskozy jest dla mnie pomysłem IDIOTYCZNYM, skończy się szybko rozwaleniem pompy wody!

Może kiedyś można było tak eksperymentować gdy wiskoza kosztowała tyle ile używany samochód jakiejś popularnej marki :mrgreen:

...ale teraz? zamienniki można już kupić za 200-300zł

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
Musi wiecej palić, ale czy różnica zostanie zauważona, a to juz zależy od wielu czynników. Styl jazdy, temperatura otoczenia, natężenie ruchu, jakość paliwa.

Zablokowanie wiskozy jest dla mnie pomysłem IDIOTYCZNYM, skończy się szybko rozwaleniem pompy wody!

Może kiedyś można było tak eksperymentować gdy wiskoza kosztowała tyle ile używany samochód jakiejś popularnej marki :mrgreen:

...ale teraz? zamienniki można już kupić za 200-300zł

Zamienniki kosztują już ok 120zł na upartego :)

Opublikowano
wiskoza na sztywno moze zabrac nawet 40 kunia, a jezdzic z takim rozwiazaniem to jakby prosic sie o bube :cry2:

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
Więc miałem rację. Kolega niestety należy do osób, które kupują auto i są jego ostatnim właścicielem - zero inwestycji, chyba że koniecznych. Visco dla niego nic nie znaczy (próbowałem mu to przetłumaczyć) przecież wiatrak się kręci. Szkoda z nim na ten temat rozmawiać, a tego posta napisałem z ciekawości. Pozdrawiam wszystkich
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
Znam takich osobiście, co "zespawali" visco na stałe. Potem się dziwili ze 325 e30 nie chce jechac wiecej jak 160km/h :duh: że o spalaniu juz nie wspomne.