Skocz do zawartości

Pytanie o włozenie skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Oanowie. Jesteśmy przy końcu składanie silnika i problem pojawił się przy wkładaniu skrzyni.Weszła trochę wałek od skrzyni wszedł do docisku i dalej nic. Odstaje ok centyetra skrzynia od silnika i dalej nie chce iść Co mam ja na siłe wpychać czy moze połapać szpilkami i powoli dociska?
Opublikowano
Czy składając docisk i tarczę używałeś wałka sprzęgłowego do wycentrowania tarczy ? Bo 1 cm o którym piszesz to głębokość na jaką wchodzi wałek sprzęgłowy skrzyni w łożysko w wale korbowym ,jeśli nie będzie centralnie to nie próbuj na siłę.
Opublikowano
  • Autor
Nie no przed wyjęciem wału korbowego odkręciłem docisk i koło zamachowe i później tak samo składałem. Te same częsic.
Opublikowano
że te same części to rozumiem chodzi mi o to czy ustawiłeś tarczę centralnie otworem do łożyska w wale korbowym.
Opublikowano
  • Autor
Ooooo nie. Poprostu na wyjętym silniku dokręciłem docisk z tarczą i tyle. Ale jak to jest dokładnie? Wałek ze skrzyni wchodzi w zazębienia tarczy to już wszedł i dalej chyba do wału korbowego nie dochodzi. A jeszcze jedno moze odwrotnie tarczę wsadziłem? Ale chyba nie ma takiej możliwości.
Opublikowano
To że wałek wejdzie w wielowypust tarczy sprzęgłowej to nie wszystko ,koniec wałka musi wejść w łożysko nr.5 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AG71&mospid=47294&btnr=11_1151&hg=11&fg=20 jeśli tarcza jest zablokowana przez docisk a nie jest centralnie wzgledem koła zamachowego wałek nie trafi w łożysko.
Opublikowano
  • Autor
Ale to mowa o wałku ze skrzyni. I on dochodzi aż do wału korbowego? Jak tak to zabawa bedzie niezła bo blok był współosiowany. Ale chyba tylko stopki scinał.
Opublikowano
To że wał był osiowany nie ma znaczenia ,poluzuj docisk i ustaw tarczę tak żebyś wewnętrzną bieżnię łożyska ( czyli tą w którą wchodzi wałek ) miał centralnie względem otworu z wielowypustem tarczy.
Opublikowano
  • Autor
To że wałek wejdzie w wielowypust tarczy sprzęgłowej to nie wszystko ,koniec wałka musi wejść w łożysko nr.5 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AG71&mospid=47294&btnr=11_1151&hg=11&fg=20 jeśli tarcza jest zablokowana przez docisk a nie jest centralnie wzgledem koła zamachowego wałek nie trafi w łożysko.

Kumam już. To czyli że tan ciupek przed zazębieniem co widać

http://bmwfans.info/original/E30/2-T/316i-M40/ECE/L/M/1989/05/mg-23/ill-23_0292/

ma wejśc w to właśnie łożysko nr5. To napewno nie może być róno bo nie ustawiałem.

Opublikowano
  • Autor
Ni i wszystko się udało. Najpierw dokręciłem docisk lekko tak aby tercza miała luz, Włożyłem skrzynmię do końca, tarcza się wyosiowała wyciągnołem skrzynie dokręciłem i już jest wszystko ok. Dzięki za pomoc.