Skocz do zawartości

Problem z odpaleniem - brak prądu??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Wysadziło mi śrubę odpowietrzającą układ chłodzenia na górnym weżu od chłodnicy w BMW 523 2,5B, co za tym idzie oczywiście uciekło część płynu chłodzącego. Chcąc dojechać do warsztatu, na "sztukę" wkęciłem odpowietrznik oczywiście wiem że w takiej sytuacji zapowietrza się układ i po krótkim czasie silnik zaczął się grzać. Ale nie w tym problem, zatrzymałem się żeby silnik ostygł. Po ostygnięciu silnika nie dało się go już uruchomić. Wygląda to tak jakby odcięło mi zapłon. Rozrusznik nie kręci, nie słychać nawet żeby dostawał prąd. Wszystkie kontrolki świecą, są światła długie, co dziwne brak postojowych. Może to jakiś bezpiecznik, ma ktoś może schemat??

Edytowane przez tominem
Opublikowano
Nie ma takiego czujnika,światła świecą ? bo byc może pękł pasek napędzający alternator i pompę wody dlatego zdechła bateria i wzrosło ciśnienie w układzie chłodzenia na skutek nie działającej pompy wody i wysadziło odpowietrznik. Mam nadzieję że to przyczyna bo jak zatarłeś silniczek to rozrusznik też nie będzie chciał nim obrócic.
Opublikowano
Pasek jest ok, silnika nie zatarłem na 100%, akumulator też wydaje sie być ok. Ma ktoś może jakiś schemat bezpieczników?? Wygląda na to że siadło coś z elektryką bo mam światła krótkie a np. nie ma postojowych.
Opublikowano

mi się przegrzał pare razy i zawsze do końca silnik pracował i nie było problemu z rozruchem

nawet gdy do dwóch cylindrów dostała się woda to nadal szło zapalić

ostatnim razem gdy przesądzone było że silnik idzie na złom jechałem tak długu aż wykrzywiła się plastykowa pokrywa zaworów i olej zaczoł się lać po kolektorze ... piękny efekt wizualny i zapachowy ... :twisted:

ale łaził do końca