Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy w E60/E61 jest możliwość wyświetlania biegu, którego automatyczna skrzynia używa w danym momencie?

Nie mówię o tybie manual (M1, M2, itd.), chodzi mi o kontrolę kiedy jadę na D lub DS.

Zmieniłem właśnie olej w asb i mam wrażenie, że w standardowym programie D nie wybiera 6. biegu.

Model to 530d z 09/2004, skrzynia steptronic.

Będę wdzięczny za sugestie i pozdrawiam!

Opublikowano
Urządzeniem diagnostycznym można przeprowadzić kontrole pracy całej skrzyni. W trybie D 6ka jest osiągana bardzo szybko tzw. mapa ekomiczna. Jeśli przeciąga na biegach to albo masz nie ten olej wlany, lub nie właściwy jego poziom.
Opublikowano

Dzięki Max77,

Mam zamiar sprawdzić w ten sposób w kilka dni po zalaniu świeżym olejem, miałem po prostu nadzieję, że jakąś "magiczną kombinacją" można przywołać aktualny bieg na display dla bieżącej kontroli.

Tak swoją drogą naczytałem się na Forum o awariach tych skrzyń i cały jestem w stresie o moją przy przebiegu 120kkm i po tej zmianie :-)

Dobrego dnia życzę !

Opublikowano
Dzięki Max77,

Mam zamiar sprawdzić w ten sposób w kilka dni po zalaniu świeżym olejem, miałem po prostu nadzieję, że jakąś "magiczną kombinacją" można przywołać aktualny bieg na display dla bieżącej kontroli.

Tak swoją drogą naczytałem się na Forum o awariach tych skrzyń i cały jestem w stresie o moją przy przebiegu 120kkm i po tej zmianie :-)

Dobrego dnia życzę !

kolego spokojnie i bardziej uwaznie czytaj forum, skrzynie ZF z e60/61 sa jednymi z najmniej awaryjnych w ogole obecnie montowanych automatow nie tylko bmw...inna sprawa w e39 gdzie siadaly asb made by GM.

Wiec spokojnie diagnozuj skrzynie i sprawdz olej

pozdrawiam