Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie ostatnio podcas wyprzedzania doszło do odcięcia zapłonu i auto zgasło w skutek tego nastąpiło zapowietrzenie układu paliwowego.

Wymieniłem przewód paliwa łączący filtr z pompą, ponieważ był nie szczelny. Od tamtej pory nie słyszę świstu turbo (przed tym zdarzeniem świst był wyraźnie słyszalny).

Co z turbo? gdyż spadek mocy nie jest odczuwalny, dodam że jest to silnik 3.0d

Czy brak słyszalnego świstu jest oznaką awarii turbo?

Proszę o jakiekolwiek info.

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu pojechałbym do jakiegoś warsztatu, najlepiej specjalizującego się w BMW i poprostu sprawdził turbinę. A i bez wizyty można to sprawdzic... wystarczy poprosic kogoś aby na moment zwiększył obroty na biegu jałowym i nadstawic ucho przy otwartej masce. Powinien byc słyszalny delikatny świst. Co jeszcze przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie turbiny, poprzez "turbo-dziurę". Na 3 biegu z poziomu ok 1300-1500 rpm dodac gwałtownie gazu i sprawdzic czy występuje ten efekt i auto zaczyna ciągnac od ok 2200-2500 rpm.

Pozdrawiam

///Mpower
Opublikowano

Bunia ciągnie na 3 od około 1700 obr.

A czy awaria turbinki zawsze kończy się białym dymieniem?

Bo mi nic a nic na biało nie dymi

Opublikowano
Więc chyba turbinka jest Ok. Jeszcze jedna sprawa mi się nasunęła.. może ten poprzedni świst wziął się właśnie z tej nieszczelności, a nie z turbiny... W końcu to diesel o wysokiej kulturze pracy a nie benzyna z wielką, świszczącą turbiną. U mnie naprzykład auto jest tak wyciszone, że w czasie jazdy nie dochodzi do mnie wyrazisty jęk turbiny, tylko naprawdę cichutkie gwizdanko... Mam nadzieję, że okaże się, że turbinka jest wporządku. POZDRAWIAM !
///Mpower