Skocz do zawartości

525i 2001 Kilka pytań o okresowe wymiany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heja :)

Chciałbym w moim autku wymienić podstawowe rzeczy takie jak: świece,olej,filtry - oleju,powietrza,pyłkowe, płyn chłodzący,itd. w związku z tym mam pare pytań :)

- Jaki polecacie olej oraz filtr oleju do 2.5i zważywzy na to iż nie wiem jaki tam jest oraz gdzie znajduje się korek do spuszczenia oleju.

- Jakie swiece będą najciewasze?

- Filtry - powietrza i pyłkowe to myslę, że Bosh'a założe.

- Olej do wspomagania, wystarczy dolać (jest gdzies tak w połowie miarki na korku), czy trzeba wymieniać?

- Jak najsprawniej wymienić płyn hamulcowy ?

- Jeżeli o czymś zapomniałem to proszę o poprawkę :)

z góry dziekuje i pozdrawiam serdeczniee :)

Opublikowano

Sorry kolego ale pytania zadajesz tak banalne, że ludzie nie wiedzą co odpisać. :jawdrop: Apropo silnik w aucie znajduje się z przodu pod maską jak byś nie wiedział. :duh: W takim aucie każdego raczej stać na podjechanie do profesjoalnej firmy które na codzień zajmują się tymi rzeczami. Jeśli nie wiesz gdzie znajduje się korek od spuszczania oleju to lepiej sam się za to nie zabieraj bo skutki mogą być opłakane.

Jak mam Tobie doradzić jaki olej masz wlać skoro nie napisałeś jaki przebieg ma Twoje auto. (Gdybyś miał przebieg do 250tys. zalej olejem syntetyczym (np 0W-40, lub 5W-50). Co do marki możesz zalać np Mobil 1. Powyżej tego przebiegu możesz się już zastanowić nad olejem połsyntetycznym. (korek wlewu oleju znajduje się na górnej części bloku silnika, a spustowy w części dolnej nad osłonami. Co do filtrów i świec (ważne by były zgodne z orginalnymi). Olej do wspomagania można dolewać jeśli wiesz jaki był wcześniej wlany.

Opublikowano

tak, wiem gdzie znajduje się silnik :jawdrop: A co do zadawanych pytań, to lepiej chyba się upewnić niż coś zjeba* ?! i Pytania może banalne... ale nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi.

Przebieg 115200 tyś.

Filtry oleju są róże i różnie się zachowują, poprostu chciałem się dowiedzieć który będzie się najlepiej sprawował tak samo ze świecami. Do wspomagania nie wiem jaki był olej wlany.

Owszem, próbowałem szukać, lecz najwidoczniej ze słbym skutkiem :mad2: bo wyświetlało mi się przeszło 20 stron do przeszukania...

pozdrawiam

Opublikowano
Olej - Mobil1 5W50 , lub Castrol Edge sport 0W40-(nie polecam), lub 5W40 wchodzi około 6.5litra , Filtry najlepsze firmy "knecht" lub "Mann", płyn chłodniczy - "prestone" lub "glykoshell" około 10.5 litra. Płyn hamulcowy lepiej zleć w jakimś warsztacie. świece dedykowane do tego modelu najlepiej NGK V-line 30 - BKR6EQUP (4 elektrodowe). A na przyszłość wysil się trochę i...... :search: