Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z pokrętłem na panelu sterowania. Prawe pokrętło w panelu (radia, navi i.t.p.- mam duży ekran- te od wbierania płyt i.t.p.) sterowania przegryzł mi pies. Chciałem dzisiaj kupić nowe w salonie BMW ale powiedziano mi , iż wymienne jest tylko lewe pokrętło (te od głośności) a prawe mogę sobie kupić wraz z monitorem. Czy istnieje jakiś sposób na wymienienie tej gumki na prawym pokrętle i jeśli tak to jak to zrobić? Panowie poratujcie bo nie chce mi się patrzeć na pogryzione pokrętło a chyba jeszcze bardziej nie chce mi się kupować pokrętła wraz z monitorem nawet nie powiem za ile kasy!!!
Opublikowano

szukaj na szrotach, po handlarzach co zajmują się częściami do bmw, możesz też kupić cały sprzęt z pokrętłem tylko zepsuty i podmienisz

P.S w pierwszej kolejności to daj pieskowi jeść :D

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź ale czy ktoś się orientuje czy prawe pokrętło jest wymienne i jak to zrobić?
Opublikowano
Ja wymienilem to pokretlo i jest dokladnie takie samo jak to drugie (identyczne i nie rozni sie zupelnie niczym) Ja kupilem to pokretelko w niemczech i nie bylo problemu zamowili od reki i bylo nastepnego dnia (nie mieli na miejscu - przewaznie mają) i zapłacilem za nie jakies chyba 10 euro amoze i nawet mniej. To ze mozna je kupic z calym monitorem to bzdura i nie daj sie naciągnąc. Nie wiem jak je wyciągnąc bo jak kupilem samochod to poprostu go nie bylo ale zaklada sie normalnie wciskając na trzpien wiec sciąga sie pewnie w druga strone Hehe.
Opublikowano
Kupiłeś samą gumkę- czy ta gumka miała w środku już ten twardy plastik, który się kręci razem z gumką? Bo mi teraz wystaje z monitora sam trzpień, którym normalnie mogę operować ale zastanawiam się czy jest dostępna sama gumka, którą tylko wystarczy naciągnąć na ten trzpień czy ona jest dostępna razem z tym trzpieniem i będę musiał rozkręcać cały monitor żeby to zmienić Trochę zamotałem :lol: Szału dostaję przez tą gumkę już :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano

Ja kupilem calosc tzn plastik z gumką i normalnie sie to wciska na metalowy trzpien bez zadnego problemu. Mysle ze spokojnie mozesz kupic pokrętelko glosnosci i bedzie pasowac. Dla pewności mozesz sciągnąć sobie oba i porównac czy ksztalt trzpienia jest identyczny ale raczej tak tzn siągnij sobie to od glosności i sprawdz czy ci wejdzie z prawej strony.

Dodam jeszcze ze razem z pokretelkiem byla filcowa szmateczka wielkosci pokretelka zeby ja wcisnac na trzpien przed pokretlem chyba po to zeby kurz tam nie wlazil.

Opublikowano
śliczne dzięki za odpowiedzi. Jutro zamówię pokrętło i będę działał.Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy pokrętło mam poprostu ciągnąć do siebie i wyjdzie z panela?
Opublikowano
Tzn. chodzi mi o to jak mam ściągnąć te pokrętło? Czy mam je po prostu ciągnąć z całej siły do siebie? Bo przed chwilą próbowałem to zrobić używając średniej siły i pokrętło ani drgnie.