Skocz do zawartości

demontaz skrzyni 318is

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc, chciałbym niedługo zabrac sie za cos co już dłuższy czas denerwuje mnie w aucie, najprawdopodobniej mam rozklekotane łożysko oporowe ,objawia sie to jakims luzem w skrzyni,stukaniem przy redukcji biegów z wysokosci drazka zmiany biegów a przy odpuszczniu sprzegła gdy zdejmuje noge z jedynki rzuca całą skrzynia,posiadam kanał i umiejetnosci,sprzegła nigdy nie rozbierałem i wcale nie mam zamiaru teraz moje pytanie

http://www.pelicanparts.com/BMW/techarticles/E36-Clutch_Replace/E36-Clutch_Replace.htm

czy widoczna na zdjeciu operacja (chciałbym dojsc tylko do momentu ze zdjecia nr 22 wymaga jakiejs odpowiedniej grupy mechaników czy moge zrobic to sam?chce po prostu zwalic skrzynke i wymienic to łożysko,jest jakis problem w załozeniu z powrotem skrzynki ?dodam ze sprzegła nie ruszam!rozumiem ze niezbedne jest opuszczenie silnika ,demontaz ukladu wydech. ,wału ale to mam już w palcu,czekam na podpowiedzi ,dzieki

Opublikowano
  • Autor
kolego laikiem nie jestem troche w tym siedze,nie zakładam postów od tak sobie ,najpierw stosuje wszystkie możliwe srodki pozniej prosze o pomoc prawdziwych specjalistów :roll: ,oczywiscie że poduchy skrzyni silnika,podpora ,łacznik walu wszystko lemfordera wymienione nie musze mówic ile to kosztowało,do tego nowe oryginalne sruby,czekam na pomoc i dalsze podpowiedzi czy jest duzy problem z demontażem skrzyni by dostac sie do opisywanych czesci?
Opublikowano

odkrec oslony wydech i wal

odkrec podpore skrzyni (opadnie do tylu delikatnie nie trzeba silnika ruszać) Zeby odrkrecić sruby ktore trzymają skrzynie u góry to musisz łapę od skrzyni odkrecić i przechylić cały silnik ze skrzynią w dół.

teraz duzo przedłużek i jedziesz, bo krecic musisz az za skrzynia.

PS. weź sobie kogoś do pomocy

Opublikowano

najlepiej daj do naprawy;p ja za wymiane sprzegla kompletnego zaplacilem 200zl( bez kosztu zakupienia sprzegla) i trwalo to 1 dzien.

mam ksiarzke "sam naprawiam samochod" jakos tak i z tego co tam widzialem to bez wiekszych problemow samemu mozna zdemontowac sprzeglo(w Twoim przypadku lozysko)