Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

niedawno kupiłem mój pierwszy samochód i i nie jestem pewny jednej kwestii ponieważ jestem w trakcie rejestracji i jeżdże teraz na tymczasowym dowodzi rejestracyjnym czy ubezpieczenie poprzedniego włścićela jest nadal ważne? kończy się ono w połowie września. I czy przy zatrzymaniu przez policje muszę pokazywać umowę kupna-sprzedaży?

z góry dzięki i pozdrawiam :lol:

Opublikowano
Witam

Tak - ubezpieczenie jest nadal ważne

Tak - musisz mieć przy sobie kopię umowy k-s

Pozdrawiam

dokładnie jak kolega napisał,dodam tylko jak nie chcesz tego ubezpieczenia(np.poprzedni właściciel miał dużą składkę) to musisz napisać oświadczenie o zrzeknięciu i odesłać mu!!!

Bmw pewność na każdym kilometrze.....
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

dokładnie jak kolega napisał,dodam tylko jak nie chcesz tego ubezpieczenia(np.poprzedni właściciel miał dużą składkę) to musisz napisać oświadczenie o zrzeknięciu i odesłać mu!!!

Mu to znaczy komu ???? Co poprzedni właściciel ma do ubezpieczenia przyszłego nabywcy??? Z chwilą podpisania umowy kupna-sprzedaży wszelakie szkody naliczane są na poczet nowego właściciela. Poprzedni właściciel pisze do ubezpieczyciela oświadczenie o zbyciu pojazdu i tyle.

Korzystać z ubezpieczenia poprzednika możesz max 30dni od chwili kupna auta. Potem ubezpieczalnia przyśle ci przeliczoną składkę OC uwzględniając twoje zniżki/zwyżki. Jeśli nie będziesz chciał korzystać z tego ubezpieczyciela musisz wypowiedzieć umowę OC.

Pzdr,

Opublikowano

I to wszystko prawda tylko :

ubezpieczyciel sprzedającego nie wie jakie masz zniżki,

ubezpieczyciel sprzedającego nie ma fizycznej możliwości zmuszenia Cię do przyjścia do oddziału swojej firmy i jak będziesz zawzięty to bedziesz jeździł do końca i nik nic Ci nie zrobi,

umowy kupna wozić nie trzeba, bo ubezpieczony jest pojazd a nie właściciel, pojazd identyfikowany jest przez nr VIN a nie nr rejestracyjny,

czasami wydział komunikacji czepia się o aneks potwierdzający zmiane właściciela pojazdu ale nie mają do tego podstawy - pojazd jest ubezpieczony w chwili wydania dowodu rejestracyjnego,

trzeba baaaaaardzo uważnie czytać (!) oświadczenia o prawie do zniżek które podpisujemy. W przypadku np Warty złożenie fałszywego oświadczenia równoznaczne jest z zastosowaniem klasy bonus malus 1 (60% zwyżki od składki podstawowej)!!!

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
  • 1 rok później...
Opublikowano

zgadzam się z przedmówcą. Dorzucę tylko dwie drobne kwestie:

1. Zadzwoń albo przejdź się do obecnego ubezpieczyciela i dowiedz się czy polisa jest aktywna. Ostatnio mój znajomy zakupił furę i miał stłuczkę po 2 tygodniach. W papierach niby wszystko się zgadzało, a jak zadzwonił do zakładu ubezpieczeń się upewnić czy wszystko jest ok z jego OC, to się okazało, że handlarz od którego kupił furę wypowiedział polisę przy nabyciu fury od poprzedniego właściciela i polisa jest już nieważna. No i jest problem ze szkodą, bo on był sprawcą i nie miał ważnego OC jak się okazało.

2. Gdy kupujesz auto to masz 30 dni od daty transakcji żeby coś z tą polisą zrobić. Jednak jeżeli polisa kończy się wcześniej niżeli mija te 30 dni, to zadzwoń do zakładu ubezpieczeń i upewnij się, jakie zasady u nich panują co do terminów wypowiedzenia polisy w tej sytuacji. Przykładowo: ubezpieczenie do 10.02.2010, zakup auta 01.02.2010 -> w Hestii masz 30 dni na wypowiedzenie polisy, w PZU masz czas max do 09.02.2010 . Ustawa w tej kwestii jest nieprecyzyjna i są z tego tytułu problemy