Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

od niedawna posiadam e36 316i z 93r w sedanie, samochod posiada zamontowany gaz lpg chyba jakis zwykly i martwi mnie jego spalanie poniewaz przy dosyc spokojnej jezdzie potrafi spalic 13-14 gazu. Samochod jest po regulacji gazu czy moge jeszcze cos zrobic w tym kierunku aby zmniejszyc spalanie ??

pozdrawiam

Opublikowano
a jaki masz styl jazdy: obr/min, prędkość. Odbiorniki energii też zwiększają zużycie. Silnik 1,6 nie jest w jakiś sposób superdynamiczny i oszczędny, a co za tym idzie styl jazdy, który nazywasz normalnym może być dla tego silnika dużym obciązeniem i dlatego tyle pali. Przyczyn dużego spalania należy też szukać w sondzie lambda.
Opublikowano

yy normalna jazda tzn zmiana biegow prze 3 tys obr i jazda raczej plynna w czasie jazdy slucham radia ale nie zaglosno wiec to nie powinienen byc problem. A jak sprawdzic ta sonde ?? i ile to ksoztuje ??

aha w samochodzie mam tez wyciagniety silnik krokowey i jest reczna regulacja nie wiem czy to cos zmienia

pozdrawiam

Opublikowano

i rano jak go odpalam to ma bardzo niskie obr kolo 400-500 dopiero jak sie nagrzeje to juz jest wszsytko w porzadku i ma te 900 od czego to jest zalezne od tego krokowego ?? mam takowy w bagazniku ale nie wime czy jest sprawny . jak go mozna sprawdzic ??

pozdrawiam

Opublikowano
do 3 tys obr to jest normalna jazda. Sonde lambda można sprawdzić podpinając pod komputer. Taki silnik powinien spalać ok 11,5 - 12 l lpg ( mieszkam na wsi).
Opublikowano
dzieki wielkie za odpowiedzi ---> na dniach pojade i podepne go pod kompa i zobacze co z ta sonda mam nadzieje ze to to i bedzie mniej palil :D