Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów!

Mam problemik. W mojej Buni od zakupu średnio co 2-3tyg. pęka pasek od sprężarki(kompresora) klimatyzacji. Wymieniałem 3 różne paski łącznie z oryginałem BMW. Brak jest rolek napinających i w BMW powiedzieli że przy zakładaniu nie trzeba wymontowywać sprężarki tylko na siłę przekręcić przez koło. Pytanie brzmi : czy takie zakładanie paska może być powodem jego początkowego uszkodzenia? Może macie inne pomysły na tą awarię? Paski pękają wzdłuż rowka i spadają. ten który mam widać od góry że z jednej strony jest już trochę poszarpany no i trochę pylnego szajsu mi się pod maską nazbierało.

Poradźcie coś koledzy.

Opublikowano
Witam forumowiczów!

Mam problemik. W mojej Buni od zakupu średnio co 2-3tyg. pęka pasek od sprężarki(kompresora) klimatyzacji. Wymieniałem 3 różne paski łącznie z oryginałem BMW. Brak jest rolek napinających i w BMW powiedzieli że przy zakładaniu nie trzeba wymontowywać sprężarki tylko na siłę przekręcić przez koło. Pytanie brzmi : czy takie zakładanie paska może być powodem jego początkowego uszkodzenia? Może macie inne pomysły na tą awarię? Paski pękają wzdłuż rowka i spadają. ten który mam widać od góry że z jednej strony jest już trochę poszarpany no i trochę pylnego szajsu mi się pod maską nazbierało.

Może kółko które go napędza jest krzywe i pasek podczas pracy jest szarpany na boki.

Pozdrawiam

Opublikowano
Z Twojego opisu wynika, że pasek nie pęka tylko się przeciera. Sprawdź czy pasek nie jest za mocno naciągnięty, jeśli nie to go zdejmij i sprawdź czy koło klimy nie kręci się z oporem.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Problem się wyjaśnił. Pękła podstawa sprężary i szwaby wymienili na "prawie" identyczną. Przez to był oba koła bie pracowały w jednej osi i były przesynięte o ok 2mm. Nie wymieniałem podstawy tylko dobrałem szersze koło sprężarki (więcej rowków) i hula jak ta lala.

Dzięki za rady