Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jakos od pewnego czasu sciagalo mnie przy jezdzie na prawo ale wystraczy ze dalem kierownica lekko w lewo i auto jechalo juz calkiem prosto. Wydawalo mi sie ze to zle ustawiona kierownica.

dzisiaj po paru tyg wybralem sie na ustawianie zbieznosci... i faktycznie facet powiedzial ze mam zle ustiona kierownice - sam od siebie - nic nie sugerowalem. Pozostale parametry lekko byly do skorygowania. problem jest tylko z 2 rzeczami.

Z przodu jak facet chcial ustawic pochylenie kola - (na zdj nazywa sie to KAT PK) nie udalo mu sie. Komputer pokazal mu ze ustawic to mozna przy pomocy jakis chyba srubek albo dziurek na kielichu. Jednak takich tam nie bylo. Jest chyba tylko jedna dziurka ( jestem laikiem w tych sprawach wiec wybaczcie ten prostacki opis). Wiec facet stwierdzil ze tego sie nie da. I tu moje pytanie czy faktycznie nie da sie tego ustawic ? Pozostale parametry sa juz praktycznie ok. wymagaly tylko lekkiej regulacji. Problem 2 jest tylko z prawym tylnim kolem. A dokladnie rowniez z KATEM PK jednak tu facet mowil mi ze regulowal i doszedl do konca ale wiecej sie nie dalo :jawdrop:

Czy to faktycznie tak moze byc ? facet pytal mnie czy auto nie bylo tam naprawiane ale z prawej strony nie bylo tkniete. Byly tylko pogniecione drzwi ale to z lewej przedniej strony.

Dodam tyle ze jezdzilem tak chyba z 4-5 tys km i opon nigdzie nie darlo... zobaczymy teraz...

http://img211.imageshack.us/img211/7366/geopu6.th.jpg

Opublikowano

Z tyłu sprawdź czy patyk (prosty wahacz od dyfra do koła) nie jest zgięty,

z przodu kąty pochylenia reguluje się odkręcając nakrętki mocujące łożysko amortyzatora do kielich i przesuwa się to łożysko, dzięki tzw fasolkom (otworom w kształcie fasolki).

Opublikowano

Te otwory przy ustawionej fabrycznie geometrii są zakryte nakrętkami. Poodkręcaj nakrętki i powinieneś je zobaczyć.

Co do geometrii to gdyby nie te dwa koła to byłoby OK :D .