Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeleciałem krótką trasę (248 km), przed wyjazdem dolałem do pełna, skasowałem BC/verb i licznik.

Wracając wjechałem na tę samą stację pod ten sam dystrybutor i wyszło że połknęło 26l gnojówy:/

Jechałem raczej oszczędnie (20pkt.) 80% to droga ekspresowa, verb pokazał 7,1l czyli według kompa spaliłem około 18l

Z czego ta różnica może wynikać? Macie jakiś pomysł?

E39 530D automat

Opublikowano

Ja dla ciekawości odnośnie zużycia paliwa tankuję zawsze pod korek na jednej stacji i pod tym samym dystrybutorem, zawsze kasuję na BC zużycie paliwa i prędkość średnią. U mnie "z paliwa" wychodzi około 5-7% więcej niż z BC. Z tego co wiem, to w ASO istnieje możliwość zaprogramowania mnożnika w BC aby wskazanie zużycia paliwa było prawidłowe (u mnie powinien być 1,05-1,07).

Tyle, że u Ciebie różnica jest jakby większa...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
U mnie "z paliwa" wychodzi około 5-7% więcej niż z BC. Z tego co wiem, to w ASO istnieje możliwość zaprogramowania mnożnika w BC aby wskazanie zużycia paliwa było prawidłowe (u mnie powinien być 1,05-1,07).

Tyle, że u Ciebie różnica jest jakby większa...

Dlatego się martwię trochę..bo może coś źle działa.

Znajomy ma taką samą bemke tyle ze touring i twierdzi że mu spala około 9/10l po mieście i niewiele ponad 7 w trasie. Może wtryski mam padnięte?

Oleje i filtry wymieniane niedawno, opony P7 też nie robią jakiegoś wielkiego oporu, hamulce nie blokują ...hmm..zaczyna mi to przeszkadzać trochę, te dizle są raczej oszczędne z tego co czytałem.