Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Po zmianie akumulatora na nowy zaczęło mi buczeć w subwooferze... buczenie słychac zaraz po wlaczeniu radia i CD...

buczenie jest stałej głośności niezależnie od podgłosnienia radia

Mam radio BMW Profesional RDS z DSP czy macie jakies pojęcie co mogło się stać???

jakies napięcie poszło na wzmacniacz czy co...???

pozdrawiam mroczeq

Edytowane przez mroczeq
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

ale z masami nie było nic robione...poprostu wypiąłem stare aku wsadziłem nowe i po bólu...a raczej ból się zaczął...

Czy to możliwe że we wzmacniaczu coś poszło...???

Opublikowano

a masz kogoś z innym sub'em? Sprawdź inny sub u siebie i przełóż swojego

do kumpla będziesz miał pewność ze to nie głośnik.

A co do mas, może przy wymianie aku, naruszyłeś mocowanie masy.

pozdro

Opublikowano

a nie masz masy pociągniętej z aku do wzmacniacza?

Jak wymieniałeś aku to raczej masa przy aku. A sprawdzałeś głośnik na

innej instalacji? Może po prostu padł.

Opublikowano
a nie masz masy pociągniętej z aku do wzmacniacza?

to jest system DSP i tam jest procesor dzwięku seryjnie montowany i nie ma masy pociągniętej do aku :(

a woofera tez nie podmieniałem bo ciezko dorwać kogoś z DSP w e39 w moich okolicach

Opublikowano

Buczy tylko sub? Dziwne jakby się coś po wymianie akumulatora stało - chyba, że miałeś podczas wymiany włączone radio (ale w sumie nawet wtedy nie powinno).

Zobacz, czy masa idąca z akumulatora do karoserii jest ok - czy wszystko dobrze łączy, nie ma przetarć itp. Generalnie najlepiej szukać przyczyny w elementach, które się ruszało - a tu jest to akumulator i kable idące do niego.

A czy włączenie silnika ma jakiś wpływ na to?

Opublikowano

witam włączenie silnika nie ma zadnego wpływu na buczenie więc podejrzewam ze to nie masa... sprawdzałem mase od aku i nic nie pomogło odpinałem aku na kilkanaście minut również nic nie pomogło...

nie wiem co to może być podejrzewam jedynie że coś poszło w seryjnym wzmacniaczu tym pod tapicerką po lewej stronie w bagażniku...

widziałem jakiś post psychopa chyba ma jakies pojęcie o tym seryjnym DSP w BMW ale niestety nie odpowiada na PRIVa... może zna ktoś jakiś kontakt do niego???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A może wina lezy po stronie regulacji sprzętu audio, po resecie na pewno odtwarzacz (i/lub DSP) wrócił do ustawień fabrycznych, może przez to np; końcówka mocy napędzająca suba jest za słabo wysterowana i stąd moze być to buczenie.

Gdybam bo w e39 w audio się nigdy nie grzebałem.

Opublikowano

wlasnie co jest najlepsze po kilkakrotnym zmianie aku radio sie nie zresetowało i wszystkie ustawienia były jak przed wymianą...

podobno to moze byc uszkodzone DSP