Skocz do zawartości

cięzko wchodzi jedynka i wsteczny jak jest silnik zimny....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
cięzko wchodzi jedynka i wsteczny jak jest silnik zimny wie ktoś dlaczego tak sie dzieje???np kiedy odpalam zimny silnik ze wcisnietym sprzegłem to wrzucam jedynke czy wsteczny bez klopotu, a kiedy odpalam bez sprzegla i chce wrzucic jedynke lub wst. to jest juz problem.Kiedy jade silnik jeszcze nie rozgrzany zwalniam poprzez wcisniecie sprzegla, auto staje sprzego mam caly czas wcisniete moge wrzucuac biegi bez problemu a kiedy puszcze sprzeglo i wcisne ponownie to juz jest problem.jesli ktos wie jak to rozwiazac niech napisze z góry dziekuje
Opublikowano
A przy rozgrznym silniku biegi normalnie wchodzą? U mnie jest identycznie jak napisałeś, tyle że bez różnicy czy silnik ciepły czy zimny. Prawdopodobnie sprzegło do wymiany, lub ostatecznie zapowietrzony układ wysprzęglania, ale niestety stawiam na to pierwsze.
Opublikowano

przy rozgzanym silniku bieg dobrze wchodzą.Jak sprzegło moze być wymiany jak łapie przed połowa?Sprzęgło zuzyte nie jest!!!!Nic mi nie zgrzyta również.

Czytałem tez inne posty na ten temat.

Ja u siebie stawiał bym na to :

tekst kowala

"Drugi przypadek to nawet jak jeździmy normalnie to z czasem tarcza na wałku sprzęgłowym zaczyna chodzić cięzko albo z powodu korozji albo z powodu braku smaru i tarcza po wysprzęgleniu z trudem odsuwa się od koła zamachowego a jak już zatrzymamy wałki w skrzyni przy pomocy synchronizatora od jedynki lub dwójki lub każdego innego biegu (z tym że na jedynce najtrudniej) to wtedy każdy bieg wchodzi łatwo dopuki nie puścimy sprzęgła i docisk nie dociśnie tarczy znowu do koła zamachowego. Za każdym razem sytuacja ta będzie się powtarzała i nie ustąpi to jeśli nie wyjmiemy skrzyni i nie posmarujemy wałka. "

co o tym sądzicie???

Opublikowano
No teoria możliwa, tylko dlaczego w takim razie ta sytuacja wystepuje tylko na 1 i wstecznym, to jest ciekawe, chociaż ostatnio zauwazyłem że wyższe biegi tez tak troszkę zaczynają z oporem wchodzić. Nie pozostaje nic jak wyjąć skrzynię i zobaczyć co sie dzieje.