Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!

Panowi wiem że ten temat był poruszany 100 razy na forum ale mam jeszcze dosłownie 2 pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi.

A wiec do rzeczy:

Wczoraj wróciłem z wakacji i patrze do zbiornika wyrównawczego a tam na korku jest taka dziwna ciemna maź , woda jest czysta, na ściance zbiornika dosłownie maleńka plamka tej maźi ale ogólnie czysto.

W drodze z wakacji ,stałem w potwornych korkach,temperatura ani razu nie drgneła ,wody nie ubywa , w silniku czysto(patrzyłem przez wlew oleju). Dla pewności pojeździłem jeszcze dzisiaj po Krakowie w korkach --też żadnych objawów.

Aha przed dzisiajsza jazdą wyczyściłem ten korek --- po powrocie znowu maź --ale tylko na korku!!?? Koloru ciemnego (nie jest to jak kawa z mlekiem)

Czy to może być coś z uszczelka albo głowicą???

Czy gdyby tak było to może być tak że silnik nie będzie sie przegrzewał???

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

Troche dziwne z tą mazią.

Ale na powierzchni płynu nie masz żadnych plam, ani "oczek rosołowych" ?

To co Ci moge doradzić, to najlepiej zmień płyn w chłodnicy, ale po drodze wyczyść układ.

Tj. jak wylejesz ten płyn, zalej czyszczącym i zgodnie z zaleceniem producenta przetrzymaj pare minut silnik na 150 obr/min czy jakoś tak - tak jak pisze na opakowaniu. Potem to wylejesz i zalej nowym płynem.

Może masz zanieczyszczenia w chłodnicy które przy podgotowaniu w korkach się oderwały i wykipiały na korek.

Opublikowano

Właśnie to jest dziwne że nie ma tych "oczek rosołowych" ani nic na powierzchni płynu.Byłem własnie w garażu jeszcze na to popatrzeć - i na oko woda czysta , włożyłem palec do tego zbiorniczka i na ściankach zaraz pod korkiem jest ten syf.

I coś mi sie wydaje że to jest olej -- gęsty tłusty i koloru bardzo ciemnego brązu przechodzącego w czerń.

Spróbuje taj jak mówisz : zmienię płyn ,oczyszczę układ i zobaczymy.

Zastanawiam sie też czy to nie jest pozostałość po pękniętej uszczelce. ??? jak myslisz?

Moze poprzedni właściciel dobrze nie oczyścił układu.

No nic zobaczymy jak oczyszczę ten układ :)

Dzieki za szybka odpowiedź .

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

W sumie to może też być niestety stopiona uszczelka, ale wtedy to by Tobie wywalało też troche płyn chłodniczy (choć może nie zawsze ?).

A w komorze silnika w oleju nie masz żadnych plamek lub coś w tym rodzaju (płyn w oleju)?

A po drugie to jaką charakterystykę ma ta maź - jak śmietana czy bardziej jak guma do żucia ? a może coś jeszcze ?

A w drugą stronę - silnik normalnie kręci?, bo jak padnie uszczelka to silnik jest słabszy.

Może się spotkamy, to łatwiej byłoby oszacować co to jest ?

Opublikowano

Witam!!

Oczyściłem układ , wlałem nowy płyn i zobaczymy. Ale coś mi sie wydaje że chyba to jest pozostałość po pęknięciu uszczelki albo głowicy. Poprzedni właściciel założył nowa chłodnice ,wisko,wiatrak.Więc może coś faktycznie sie tam działo.

Jak narazie nie mam żadnych objawów ,nie grzeje sie,oleju nie przybywa,woda czysta.

Dzeikuje Panowie za zainteresowanie

Jak cos bedzie nie tak dam znać.

Pozdrawiam!!