Skocz do zawartości

Sprzegło albo nie umiejetnosc...Pomocy...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jest taka sprawa. Jest to pierwsze moje bmw wiec myslałem ze to moja nie umiejetnosc choc faktycznie moze tak jest. Gdy zmieniam biegi przy niskich obrotach auto fajnie płynnie jedzie. Jest problem przy wyzszych obrotah chodz nie mówie tu o czerwonym polu bo tak dynamicznie nie jezdze no ale do rzeczy... Jak podkrece silnik trochę wyżej przy zapinaniu wyzszego biegu odczuwam szarpniecie podobne do tego gdy zmieni sie bieg i odejmie sie gazu. Uciazliwosc ta nie wystepuje gdy dynamicznie zmieniam bieg lewarkiem, dziwi mnie to dlatego ze jezdziłem róznymi autami i nigdy moja jazda tak nie wygladała.. Co bieg to lekkie szarpniecie, tymbardziej ze przekopałem tematy ze sprzegłem i kolega z forum pisał ze jak siadało mu sprzegło wystepowały podobne szarpniecia... chce tylko napomknąć ze biego wchodza dobrze niema problemu gdy szybko zmieniam bieg czy tez wolno nie wystepuja zadne opory chyba ze moze to wina czegos innego... Bo pisałem rowniez ze podczas jazdy jest taki dziwny odgłos z tylnego mostu czy napedu nawet niewiem do czego to porównac... aha i jeszcze jedno ale to pytanie tak bardziej na uboczu wazniejsze jest to pierwsze, podczas parkowania gdy skrece kierownice maxymalnie w prawko zebatka tak przynajniej to wyglada wpada jakby w wieksze wgłebienie i musze duzo wiecej siły dodac zeby odbic w druga strone przy skrecie w lewo taka sytuacjia nie wystepuje, a i jeszcze jedno;p szukałem sam i ze znajmymi i za skarby swiata nie moge znalesc zbiorniczka od wspomagania :( wiem ze moze to wydawac sie smieszne ale naprawde szukam szukam i nie moge sie doszukac... Jesli tylko dacie rade to bardzo prosze o pomoc
Opublikowano
Troche zle napisałem jak zmieniam bieg szybko to szarpniecie nie wystepuje ale jak wkrece go wyżej i bieg zmienie normalnie to wtedy lekko szarpnie tak jabym spuscił z gazu dokładnie takie odczucie jest.
Opublikowano
to moga byc tylko takie sybiektywne odczucia...moze to kwestia przyzwyczajenia do samochodu, a moze kwestia juz krotkiego skoku sprzegla, jak wsiadam do ojca auta tez to mam, ale w sumie on tez tak "szarpie jak jezdzi " puszczaj sprzeglo plynnie i dodawaj gazu bo skoro dziala to normalnie na niskich obrotach to nie bedziesz rozbieral skrzyni do tego aby sprawdzic skrzeglo