Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z ABSem w 523 turing, mianowicie jak wjade w nierówność na drodze (studzienka bądz dziura) to zapala mi sie kontrolka ABS i trakcji.

Pojechałem zdiagnozować przyczyne i wyszło na komputerze że uszkodzony jest czujnik prawy tył, też zauważyłem że wjeżdzając prawym kołem w nierówność kontrolka sie zapala.

No to szukam po sklepach i hurtowniach i nikt nie ma zamiennika, to myśle jade do BMW Sikora do Bielska-Białej i kupuje oryginalny czujnik za 326zł.

Na warsztacie wymienili, pokasowali błedy i jazda. Wszystko ok do puki nie wjeżdzam w dziure i kontrolka sie nie zapala. Już nawet pominąłem wtyczke (złączke) mając nadzieje że wadliwa, ale na zmostkowanej wtyczce też awaria sie pojawia. Kabelek co chowa sie do karoserii w błotniku też nie ma uszkodzeń mechanicznych.

Na mój gust diagnoza był trafna bo to właśnie ta strona reaguje na nierówności.

Pytanie czy na łożysku jest pierścień czy jakieś magnesy? Może coś na łożysku sie popuściło?

Prosze o pomoc.

Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano

Dwie sprawy:

Pierwsza - przepraszam za brak odpowiedzi na pierwszy post dot ABS ale miałem urwanie głowy i po prostu zapomniałem :duh:

Druga - podnieś to nieszczęsne koło do góry i zakręć nim sprawdź czy hamulec nie trzyma, bo może jest tak że na nierównościach trzymający hamulec spowalnia właśnie to koło i dlatego prędkość koła nie zgadza się z prędkością pozostałych trzech kół.... Po sprawdzeniu daj znać to pomyślimy dalej.

Pozdrawiam.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano

Koło kręci sie swobodnie.

Dziś byłem jeszcze raz zczytać błędy z komputera i znowu zdiagnozował prawe tylne koło, sprawdził jeszcze złącze do sterownika pod maską, mówi że to też jest prawa strona i to od razu nad kołem. Popsikał jakimś srodkiem. Zrobiłem 4 km i jest ok, za chwile pojade dalej to poskakam tym autem po dziórach i napisze.

No i pojechałem. Zauważyłem że nawet nie na dziurze zapala sie kontrolka ABS lecz na takim bujnieciu tylnego zawieszenia typu góra - dół, nawet nie słychac takiego trzasku w zawieszeniu a już sie zapali.

Z tyłu mam zawieszenie nivo, czy to może mieć coś wspólnego?

Bandyci Mają Wszystko