Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z 528i 98r (wtryski valtec, elektronika zenith).

Na benzynie auto chodzi ok, lecz gdy przełączę na gaz to zmula go praktycznie nie przyśpiesza. Co dziwne czasami zdarza się że zaczyna jechać na gazie w miarę dobrze (nie aż tak dobrze jak na benzynie ale da się jechać)

Carsoft wyświetlił mi błąd sondy bank 2 więc kupiłem nową, niestety nadal błąd nie przesatał się pojawiać.

Włączyłem livedata i zdziwił mnie odczyt z sond. Na benzynie waha się między minimum a maximum, lecz jak tylko włączę na gaz to odczyt staje na max (4,855, druga 4,641). Odczyty brane na wolnych obrotach.

Co może być przyczyną? wydaje mi się że gaziarze coś zle podłączyli, lecz przed jazdą do nich chciałem się skonsultować z wami.

Jeżeli będą jakieś dodatkowe pytania to z chęcią odpowiem.

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano
U siebie miałem identyczną sytuacje z odczytem sondy na gazie. Na etylince praca w pełnym zakresie sondy a na lpg tylko stała na max. Okazało się że gaziarze źle podpieli się do sondy. W moim przypadku "sonda siemens" podpieli się pod stały + zamiast pod przewód sygnałowy. Pojechałem na reklamacje, poprawili i wszystko działa bardzo ładnie.