Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wierze ale to chyba prawda 728 w mieście na włączonej klimie spaliła mi (100 km) - 18 litrów to o 4 więcej niż pali normalnie. Czy to normalne zjawisko ??
www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Nie wiązał bym tego tylko z klimą, klima średnio na 100 km to 1 litr. Reszta to styl jazdy, korki itp.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano
Troche sporo. Duzy silnik nie jest tak bardzo wrazliwy na obciazenie typu pompa od klimatyzacji, wiec 1l/100km to max dodatkowego zuzycia.
Opublikowano
Potwierdzam opinie kolegów.Taki wzrost spalania nie moze byc spowodowany chodzącą klimatyzacją.Jakiś czas temu rozmawialiśmy na temat wzrostu spalania przy wlaczonej klimie i ogolnie doszlismy do wniosku ze z klima czy bez to zadna roznica praktycznie.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Pisałem, że ok. 1litr/100km to przy ustawieniu np.:17 stopni na klimatronicu wtedy wszystko chodzi na maksa jak na dworze upał. Przy ustawieniu 20 stopni przy duzym motorze trudno zauwazyć zuzycie.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

od pewnego czasu przesiadlem sie na Omege C 2.5 Ecotec i tu mam zupelnie inna sytuacje. Klima wlacza sie i w zimie i w lecie. Mozna powiedziec ze chodzi z przerwami caly czas.

Klimatronic ma to do siebie , ze przy kazdym uruchomieniu silnika zalacza klime.

W tej chwili jezdze na opcji AUTO i utrzymuje mi +21C , a spalanie na poziomie 8-9 litrow.

W mojej ex 750 taki stan to tylko Boże życzenie :P Chyba , ze zacznie sie mierzyc spalanie na 50 km :lol: