Skocz do zawartości

jak usztywnić autko??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam seryjne zawieszenie i zastanawiam się w jaki sposób poprawić jego właściwośći jezdne?? czy da coś zastosowanie rozpórki?? co można jeszcze zrobić nie wymieniając całego zawieszenia??
Opublikowano
Przy seryjnym zawieszeniu rozpórka nic nie da. Cóż z tego, że karoseria będzie się mniej "wyginała" jak i tak będzie bujać przez seryjne zawieszenie? Proponuje całe zawieszenie zmienić (krótsze amortyzatory + niższe sprężyny, np. 60/40) i wtedy można się pokusić o rozpórkę kielichów... ;)
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Najpierw sprezyny, ew. tez amorki krotsze. Rozporka potem. Zreszta ona ma za zadanie trzymanie kontow w zawieszeniu - mozesz dzieki temu szybciej w zakretach jechac. No ale na miekki i wysoki zawias rozporka wlasciwie nic nie da. Pozdro...
Opublikowano
Tak jak koledzy wyżej napisali nic CI te zabiegi nie dadzą bez zmiany sprężyn i amorków. Później możesz powymieniać seryjne synebloki, stabilizatory oraz gumy na wersje HD/sportowe typu POWERFLEX. Duże koszta takiego usztywniania zawieszenia.
Opublikowano

Witam

Zależy jeszcze jak bardzo chcesz usztywnić zawieszenie, ja niedawno wymieniłem same sprężyny 35/20 H&R i samochód zrobił się twardszy, właściwości jezdne bardzo się poprawiły, nawet podczas szybkiej jazdy zmiana pasa ruchu przez szarpniecie kierownica nie stanowi problemu, (wcześniej samochód zachowywał się niepewnie) i oczywiście zakręty można pokonywać szybciej. Kosztowało mnie to z montażem 570zl. Oczywiście mam w planach wymianę amortyzatorów, myślę o Koni z możliwością regulacji twardości, ale to dopiero jak skończą się oryginały a może wcześniej? :think: :D

Pozdrawiam