Skocz do zawartości

[E38] Nie moge wyjac amortyzatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wymieniam amortyzatory z tyłu w brata BMW e38 odkreciłem górną nakrętkę

Sprężyne sciagnałem sciągaczem

Na dole amortyzatora odkrecilem t duza śrube i amortyzator nie chce na dole puscic moze ktos mi podpowie

Nie wiem czy trzeba miec jakis sciagacz czy cos takiego

Opublikowano
Witam...jesli montowanie jest tam podobne jak w E32 to popryskaj tam WD40 i poczekaj a potem popukaj przez jakis kawałek drewna w to mocowanie gdzie wtłoczona jest tuleja gumowa.Powinno pomoc.Powodzonka.
Opublikowano
Są z tym duże problemy nie tylko w e38.część tulei metalowej wchodzi w wachacz i się zapieka(koroduje),włóż jakąś starą niepotrzebną śróbę,w otwór w którym była wkręcona śróba tylko nie do końca i uderzaj młotkiem w bok śróby w lewo w prawo,tuleja powinna się obruszać,a póżniej możesz zrobić jak kolega wyżej piszę.
Nur bmw e32
Opublikowano
  • Autor

Ok rano bede probowal

Dzieki

Opublikowano
Jeżeli wymontowywany amortyzator jest na "złom" to zrób tak jak ja musiałem (też mi się zapiekła tulejka mocowania): obciąłem boszówką amorka przy samej tulei a następnie duża żaba i za samą tuleję łapiesz, jak obruszasz to wyjdzie ładnie. Tulejkę nowego amortyzatora wysmaruj przed montażem pastą miedzianą - nie zapiecze się...
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
  • Autor

No i po bólu zrobione

Skorzystalem z sugesti kolegow z tym ze wykorzystalem stary klucz do kol w ksztalcie litery L zeszlifowalem go do srednicy sruby i po wlozeniu go zamiast sruby rurka dlugosci 1m na niego i raz w jedna raz w druga strone obruszalem go apozniej to juz jeden strzal mlotkiem przez kolek i amorek uwolniony.

Dzieki za pomoc :D :D :D