Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wymieniam amortyzatory z tyłu w brata BMW e38 odkreciłem górną nakrętkę

Sprężyne sciagnałem sciągaczem

Na dole amortyzatora odkrecilem t duza śrube i amortyzator nie chce na dole puscic moze ktos mi podpowie

Nie wiem czy trzeba miec jakis sciagacz czy cos takiego

Opublikowano
Witam...jesli montowanie jest tam podobne jak w E32 to popryskaj tam WD40 i poczekaj a potem popukaj przez jakis kawałek drewna w to mocowanie gdzie wtłoczona jest tuleja gumowa.Powinno pomoc.Powodzonka.
Opublikowano
Są z tym duże problemy nie tylko w e38.część tulei metalowej wchodzi w wachacz i się zapieka(koroduje),włóż jakąś starą niepotrzebną śróbę,w otwór w którym była wkręcona śróba tylko nie do końca i uderzaj młotkiem w bok śróby w lewo w prawo,tuleja powinna się obruszać,a póżniej możesz zrobić jak kolega wyżej piszę.
Nur bmw e32
Opublikowano
Jeżeli wymontowywany amortyzator jest na "złom" to zrób tak jak ja musiałem (też mi się zapiekła tulejka mocowania): obciąłem boszówką amorka przy samej tulei a następnie duża żaba i za samą tuleję łapiesz, jak obruszasz to wyjdzie ładnie. Tulejkę nowego amortyzatora wysmaruj przed montażem pastą miedzianą - nie zapiecze się...
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano

No i po bólu zrobione

Skorzystalem z sugesti kolegow z tym ze wykorzystalem stary klucz do kol w ksztalcie litery L zeszlifowalem go do srednicy sruby i po wlozeniu go zamiast sruby rurka dlugosci 1m na niego i raz w jedna raz w druga strone obruszalem go apozniej to juz jeden strzal mlotkiem przez kolek i amorek uwolniony.

Dzieki za pomoc :D :D :D