Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem, że od czasu do czasu samochód mi zaczyna szarpać i spada moc. Po prostu nie bardzo chce jechać. Czasem zdarza się tak, że tylko szarpnie później jedzie normalnie. Takie zachowanie nie zdarza się często (raz na 100 - 200 km), więc nie wiem czy jak pojadę do mechaników i nie będą mogli takiej sytuacji zreplikować to czy łatwo będzie im namierzyć problem. Dodatkowo jeśli to może być pomocne to gdy jeżdżę na gazie (LPG, nie C2H5OH) to przy większym obciążeniu (czytaj gwałtownym przyspieszaniu - ale nie na 1 lub 2 biegu, lub prędkości rzędu 160 km/h) lubi mi przejść z gazu na benzyne. Ktoś się spotkał z czymś takim?
Opublikowano

Po podpięciu do kompa wskazało takie błędy:

- przepływka

- sonda lambda

- czujnik położenia wałka rozrządu

- czujnik położenia wału korbowego (chyba)

Czyli nie wiadomo co poszło bo pewnie jedno wpływało na błędy innych rzeczy. Jutro odstawiam, napiszę co było problemem. Niech zostanie dla potomnych.

Opublikowano
zacznij od czujnika walu korbowego.Mialem dokladnie to samo i oprocz tego czasami gasl silnik.Wymienilem czujnik skasowalem jego blad i wszytko jest w jak najlepszym porzadku.A co do pozostalych rzeczy ktore pokazal komputer to mi rowniez pokazal blad przeplywki z tym ze czlowiek na warsztacie wytlumaczyl mi to w ten sposob ze uszkodzony czujnik polozenia walu korbowego jest przyczyna dolegliwosci silnika a efektem jego uszkodzenia jest nieprawidlowa praca przeplywki.Zacznij od tego czujnika koszt okolo 250zl Siemensa.