Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie nawiewu powietrza i klimatyzacji.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,wczoraj zauwazylem u siebie w aucie ciekawa rzecz podpowiedzcie czy tak ma byc czy nie.A konkretnie wlaczylem sobie zimny nawiew na na siebie na szybe i na nogi i zauwazylem ze zimne powietrze leci tylko na mnie a na szybe i nogi cieple wrecz gorace,pytanie do was czy w samochodach z klimatronikiem dwustrefowym tak powinno byc czy zimne powietrze ma leciec rowniez na nogi i szybe?A druga rzecza o jaka chce sie spytac to czy po wlaczeniu klimatyzacji wentylator chlodnicy klimatyzacji powinien pracowac czy nie jesli nie to w jakiej sytuacji sie zalacza,pytam bo po wlaczeniu klimy wentylator u mnie nie pracuje a i dodam ze na postoju powietrze z nawiewu nie jest az tak bardzo chlodne a zaczyna byc chlodniejsze w momencie ruszenia samochodem,dodam ze klime nabijalem w maju.Pozdrawiam.
Opublikowano

Wiec tak... w e36 ciepelko leci tylko na nogi i na szybe. z kratek zawsze zimne...

Jezeli chodzi o wentylator klimy tezn na chlodnicy od przedu auta. to ona sie zalacza jak auto osiagnie jakas tam temperature, po to jest wkrecony szujnik w normalna chlodnice zeby dawal cynk i wentylator sie zalaczal w odfpowiednim momencie przy danej temp.

Opublikowano
hmm,jakos dla mnie dziwne jest to zeby zimne powietrze lecialo tylko z nawiewu na kierowce i pasazera tym bardziej ze jezdzilem juz wieloma samochodami i w zadnym czegos takiego nie bylo w kazdym jednym puszczajac zimny nawiew na nogi na szybe to lecialo to zimne powietrze.Niewiem ale gdzies w jakims temacie tutaj czytalem o jakis cewkach przy serwie od hamulcow,moze cos ktorys z was cos takiego kojarzy?
Opublikowano
hmm,jakos dla mnie dziwne jest to zeby zimne powietrze lecialo tylko z nawiewu na kierowce i pasazera tym bardziej ze jezdzilem juz wieloma samochodami i w zadnym czegos takiego nie bylo w kazdym jednym puszczajac zimny nawiew na nogi na szybe to lecialo to zimne powietrze.Niewiem ale gdzies w jakims temacie tutaj czytalem o jakis cewkach przy serwie od hamulcow,moze cos ktorys z was cos takiego kojarzy?

cewkach?? chyba chodzi ci o elektrozawor....

Ale czepic sie go mozesz wtedy kiedy wogole ci cieple powietrze nie leci...

niestety tak ma byc ze cieple powietrze leci tylko na szybe przednia boczne i na nogi, ze srodkowych nawiewow leci tylko zimne...

Opublikowano

dziwnie piszecie jezeli u siebie ustawie zimne na nogi i szybe oraz srodek to leci mi wszedzie zimne przy tej konfiguracji moge ustawic jeszcze ciepłe po przekreceniu pokretła srodkowego na czerwone to bede miał zimne na nogi i szybe i ciepłe na srodek (na srokowe nawiewy jest regulacja pokretłamalbo zimne albo ciepłe)

jezeli robi sie inaczej to jest uszkodzony jeden z elektrozaworków i wtedy ciepłe leci na nogi i z nawieiewów na boczna szybe

POZDRAWIAM !!!
Opublikowano

potwierdzam to co napisał RUDY 102

Mam climatronic dwustrefowy, ciepłe moze lecieć ze srodkowych nawiewów, wystarczy przestawić nad środkowym tunelem zimne/ciepłe.

Gdy mam ustawione zimne a nastawie np 26stopni to na nogi i szybe grzeje a ze srodkowego leci letnie powietrze.

Gdy mam ustawione ciepłe a temp zapodam 18stopni i włączę klimę to na nogi i szybe leci zimne a ze środkowego znowu letnie, przestawię na zimne to leci zimne. Mam nadzieje ze zrozumiecie :p

Pozdrawiam