Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. temat poruszany kilkakrotnie na forum, ale po przeczytaniu kilku tematów nie udalo sie wyjaśnić. Problem polega na tym, że jak pada deszcz, wlewa się woda po dywanik kierowcy w okolicy lewej stopy. Nie jest to z nagrzewnicy itp, bo to napewno woda deszczowa. Nie ma tez szyberdachu i zadnych odprowadzających kanałów z niego. Najbardziej mokro jest w okolicy tego plastiku na lewą noge jak zdejmujemy ze sprzęgła i tam ją trzymamy. Próbowałem sam kombinować zeby zauważyć miejsce skad sie wlewa, lałem szlauchem duze ilości wody po szybie ,drzwiach, masce, błotnikach i nic, Cięzko wyczuć. Bo to co iinego jak samochód jedzie i woda sie wciska wszędzie pod duzym cisnieniem. początkowo bardziej obstawiałem ze to jakos z przedniej szyby podcieka. Ale teraz zauważyłem ze na progu za uszczelką coś się sączy po tym jakby kosmatym materiale. tak jakby ta woda byla z drzwi. uszczelki od drzwi są mokre. Patrzyłem czy gdzies nie mają ubytku, ale są całe bez zadnego naderwania. wiem z doświadczenia ze wystarczy mała dziurka zeby sie moglo wlac mnóstwo wody. Kiedys w innym samochodziwe mialem zaledwie pękniętą uszczelkę od światła z tyłu, a do bagaznika po deszczu sie wlewało przez malutka szczelinkę kilkanaście litrów wody. I dlatego tak ciżko to zlokalizować i naprawic. Odetkałem kanały odprowadzające dowe z szyby przedniej i maski w komorze silnika. Ale to nie pomogło. Gdzies jeszcze ta woda sie wciska. Moze ktos ma jakiś pomysł???? bardzo proszę o pomoc. najpawdopodobniej to jednak będzie cos zdrzwiami i uszczelkami, tak obstawiam. A moze ktos wie jak zdemontowac te plastiki na progu tak aby całkiem zdjąc tą wykładzinę po dywanikami?
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam identyczny problem, po deszczu mam powódź w aucie. Ściągnij tapicerkę za kierowcą i zobacz czy nie zbiera Ci się woda w progu. Wyciągnij siedzenie, osłonę pod kolumną kierownicy, dywan, całą tapicerkę i wciśnij głowę w okolice pedałów i zobacz od spodu czy nie masz jakiejś dziury w okolicy słupka. U mnie (w E30) woda sobie leciała tam gdzie jest kratka na podszybiu od strony kierowcy (ta komora z całym mechanizmem wycieraczek) i w końcu wyżarło dziurę do kabiny i jakoś dostaje się do progu :/

Sytuacja o tyle beznadziejna, że pół roku temu lewe nadkole było całe odbudowywane i przeoczyliśmy takie coś :mad2:

Opublikowano

Kiedyś w Audi80 miałem taki zonk, że leciała mi woda do bagażnika. Jas tał na deszczu to sucho było a jak jeździłem to mokro.....

Porozbierałem jak mogłem tylne nadkole od środka i zauwazyłem ze na spawie blach jest ślad kamienia/rdy spowodowany wodą. Zalepikowałem i było OK.

Jednak zabrałem sie za tę wodę po roku albo lepiej :-). Gdybym od razu zaczął szukac pewnie bym nie widział ktorędy leci - nie byłoby nacieków....

W nadkolu podczas "mokrej" pogody woda tak naparza tam że wystarczy mała dziureczka, żeby wtłoczyć ci dużo wodu gdzieś do środka.

Zdiagnozuj najpierw czy na postoju w deszczowy dzień tez Ci leci.... [/u]

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)