Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko odnosnie zdalnego odpalania silnika ( przez pilota ).

Czy ma moze ktoś to zrobione, jezeli ma to jak, chodzi o problem ze skrzynią biegów w automacie nie ma problemu ponieważ zeby wyciagnac kluczyk ze stacyjki trzeba zostawic na P, i podczas uruchamiania z pilota nic sie nie stanie, a w przypadku manuala jezeli zostawimy na biegu i zapomnimy i bedziemy chcieli odpalic to tu sie zaczyna problem. Czy jest jakis czujnik który bedzie blokował odpalenie na biegu lub informował nas o tym ze jest wbity bieg ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fantazja pracuje widzę :D

Można zrobić czujnik na fotokomórce, którą rozłącza gałka zmiany biegów ustawiona w pozycji neutralnej. Pozostaje jeszcze immobiliser.

Zrobić można to dość prosto, ale stracisz zabezpieczenie auta przed kradzieżą.

Opublikowano
Fantazja pracuje widzę :D

Można zrobić czujnik na fotokomórce, którą rozłącza gałka zmiany biegów ustawiona w pozycji neutralnej. Pozostaje jeszcze immobiliser.

Zrobić można to dość prosto, ale stracisz zabezpieczenie auta przed kradzieżą.

Z tego co pamiętam, jak zakładałem CRUISE i MFL to w WDS było wspomniane coś o czujniku załączonego biegu w skrzyni manualnej...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Miałem takie coś w Roverze i fajna sprawa niewiem jak to było rozwiązane z biegami ale warunkiem było zaciąganie hamulca ręcznego inaczej był bład.

Fajna sprawa jak sie ma fajną bryczke i dobrze odpalający silnik w zimie.