Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po kupnie samochodu, po jakims czasie zaczela latac kierownica na boki przy hamowaniu. Podejrzenia padly na tarcze i rzeczywiscie prawa tarcza byla krzywa. Wymienilem tarcze na nowe, wentylowane Power Disc firmy ATE, a przy okazji zmienilem rowniez kola z zimowych na letnie, gyz sezon letni sie zblizal. Kola te byly juz dosyc wytarte (jeszcze po poprzednim wlascicielu). Zaraz po zmianie odczuwalem lekkie bicie kierownicy, jednak podswiadomie wine zrzucilem na stare kola. Zbagatelizowalem sprawe, myslac, ze wszystko wroci do normy po wymianie opon na nowe. Jakis miesiac temu zakupilem cztery nowe Firestone'y, niestety efekt bicia pozostal, a nawet drastycznie wzmogl. Pojechalem do mechanika, kazal mi wytrzepac samochod na stacji diagnostycznej. Zaliczylem dwie stacje, przy pierwszej pracownik stwierdzil, ze luzow na przednim zawieszeniu nie ma, zbieznosc kol grubo miesci sie w normie, jedynie stwierdzil, ze simerblocki tylnie sa troszke luzne (podobno tak ma wlasnie byc). Kilka dni pozniej zostalem wyslany do innej stacji, gdzie zmierzono mi bicie przy hamowaniu. Wyszlo ponad 30-40% na obu kolach, co znowu rzuca podejrzenie na tarcze. Jaka jest szansa, ze to znowu tarcze i jesli tak to dlaczego te tarcze same sie wykrzywily? Czy jest mozliwym, ze zostaly pokrzywione przez cos innego, np. zawieszenie? Mechanik ma sprawdzic te tarcze na tokarce i w razie ich wykrzywienia sprobuje je przetoczyc. Osobiscie stwierdzilem, ze to nie ma sensu i lepiej kupic nowe, jednak on uparl sie, ze po przetoczeniu nic nie powinno ich wykrzywic. Jesli ktos mial podobny problem lub ma pojecie co mogloby sie dziac, to bylbym wdzieczny. Ja juz prawdemowiac mam dosc tego wsztstkiego, glownie cholernego bicia na kierownicy. Prawde mowiac nie podoba mi sie wizja wyrzucenia pieniedzy na nowe tarcze, jesli i te mialyby sie skrzywic.
Opublikowano
Ja też miałem bicia na kierownicy podczas chamowania, też myślałem ze to wina tarczy ale po wimianie tarcz i klocków nic się nie zmieniło później okazało się że to była wina jednego ze sworzni po wimianie sworzni bicie odrazu ustąpiło. Ale jeśli u ciebie nowe tarcze są krzywe oddaj je na gwarancje dostaniesz nowe, wcale nie musisz kupowac jeszcze raz nowych.