Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum:) Jest to mój pierwszy post,gdyz wczoraj stalem sie szczęśliwym(mam nadzieje) posiadaczem BMW 730 v8 z roku 1995. Auto kupilem za male pieniadze,ale trzeba troche przy niej popracować,coś za coś.

A wiedz wracając do tematu mam kłopot z kluczykiem,mianowicie cieżko go przekręcić do pozycji zaplonu a nawet czasem można kręci nim w kułko w stacyjce...Jak można to naprawic,bo boje sie ze kiedys nie odpale auta:(

Natomiast wogóle nie moge otworzyc dzwi za pomoca kluczyka,a w zamku bagaznika tkwi połamany kluczy:( na dodatek tego dzis rozladowal sie mi aku,i postanowilem go wyciągnać aby go naladowac,no i zamknelem klape:/i teraz mam kolejny klopot bo nie moge otworzyc bagarznika!!!(gdyż w środku tkwi połamany kluczyk.)

Zaznacze tylko ze z autem dostalem jeden kluczyk.

Prosze o pomoc przy doprowadzeniu mojej e38 do pożądku. :(

Pozdrawiam.

Opublikowano

Co do stacyjki, to masz już wyrobioną, sprawdź czy nie jest pęknięta - włóż lekko śrubokręt i przechyl, patrz czy nie robi się gdzieś szczelina. Ale skoro kluczyk się obraca jak chce - to musisz wymienić stacyjne.

Są oczywiście warsztaty ślusarskie, które dorabiają zamki (w tym stacyjki) do dostarczonego kluczyka.

Jeśli chodzi o zamek bagażnika ze zwłokami starego kluczyka - przewierć go lub wybij i wpraw nowy.

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedz.

Mam pytanie jak wyciagnać stacyjke,i co dalej,gdzie dostane taka stacyjke? Nie wiem czy mam immobilizer,czy nie bedzie lopotu z immobilizerem?

Opublikowano

aby wyjąć stacyjke, musisz zdemontować obudowę korpusu drążka kierownicy - od dołu masz śrubki, prawdopodobnie na torxa, lub może zwykły limbus.

Co do immobilisera - to go na pewno masz. Najlepiej popytaj w jakimś ASO albo sklepie z częściami BMW.

Inna rzecz - immobiliser można mechanicznie odłączyć w aucie.