Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem jak w temacie. Ale trzeszczenie jest tak uporczywe i częste (skrzypi przy każdym dotknięciu), że doprowadza do szaleństwa :mad2: .

Wg forumowiczów skrzypienie naprawić smarując elementy wazeliną techniczną lub obłożyć filcem (obawiam się, że się nie zmieści). Problem może dla innych banalny ale dla takiego laika jak ja w dodatku bojącego sie uszkodzić swój nowy nabytek spory . Jak wymontować podłokietnik ???? Szukałem oczywiście na forum ale nie znalazłem, może ktoś juz to przerabia ?? Jakieś pomysły ?? Czy trzeba demontować całą zabudowę od dzwigni zmiany biegów ??? :?: :?:

Opublikowano

Witam!

Nie trzeba. Wyciagasz tylna popielniczke (po otwarciu naciskajac ja do konca ku dolowi), odkrecasz 2 pary srubek, odlaczasz kabelek podswietlenia. Nastepnie ostroznie wyjmujesz ku gorze plastikowa obudowe zawiasow podlokietnika. Po jej demontazu masz sprezyny po dwoch bokach, ktore zwalniasz obracajac je w prawo lub lewo najlepiej kombinerkami tak aby wyszly z rowkow (podlokietnik wtedy powinien byc otwarty). Ostatnia czynnosc to podwazenie plaskim srubokretem plastikowych "bolcow" na ktorych mocowane sa sprezyny. Trzeba je wypchnac na zewnatrz, pojda latwo. Podlokietnik jest twoj.

Ps Schowek podlokietnika musi lezec (byc opuszczony caly czas)

Zanim wykonasz te czynnosci zobacz gdzie skrzypi :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Serdeczne dzięki !!!

Skrzypienie dochodzi właśnie tak jakby z "zawiasów" podłokietnika, tej części, która pracuje, ale pewnie przesmaruje po drodze wszystko inne co mogło by skrzypieć. Wazelina techniczna będzie ok, prawda?? Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

• 4 lata później...
Opublikowano
Wie ktoś jak rozebrać podłokietnik? Chodzi mi o górną część na której jest skóra, bo mam wrażenie, że u mnie skrzypi właśnie góra, sprężyny już przesmarowane.. ;)
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Lekki odkop, ale co tam ;)

Jestem w trakcie walki z kilkoma skrzypiącymi elementami. Jednim z nich oczywiście podłokietnik - taka kupa plastiku, tyle elementów, i to wszystkie ruchome praktycznie, musi - prędzej czy później - zacząć skrzypieć. U mnie skrzypiał głównie płaski element przed dużym zawiasem. Podłokietnik rozebrałem od tyłu, wyjmując wkład popielniczki, potem obudowę popielniczki, a potem jeszcze element w jakim cały mechanizm popielniczki był zamontowany. Dodatkowo zdjąłem maskowanie tego grubego zawiasu. Nie miałem za dużo czasu dziś, więc nie ruszałem całego tunelu - do tego trzeba by było też zdjąć maskownicą dźwigni zmiany biegów. Tak czy siak dostęp jako taki miałem. Na tyle niezły, że udało się napsikać do środka, w różne miejsca, sporo silikonu w spreju. Cudowny środek :) Główne źródło skrzypienia zlikwidowałem. Za tydzień w weekend rozbiorę cały tunel i wysmaruję jeszcze smarem silikonowym z tubki resztę.

Co do samego wierzchu podłokietnika, tej zupełnie górnej części ze skóry / imitacji skóry - u mnie też tam skrzypi, a dokładnie miejsce łączenia skórki z plastikiem w środku. Na pierwszy rzut oka chyba ciężko to będzie rozebrać. Dlatego planuję to ostro wysmarować, po obwodzie, od środka, i liczę że to coś da.

Tak czy siak najbardziej, najokropniej i najgłośniej skrzypi mi ręczny mechanizm regulacji położenia fotela kierowcy. Normalnie tragedia. Jedyne co dość znacząco, ale nie całkowicie, likwiduje te piski, to zupełne opuszczenie fotela, max na dół. Siedzi się wtedy na podłodze, co może niższym kierownikom nie do końca odpowiadać, ale u mnie to pomogło. Ponieważ nie miałem za dużo czasu, to jedynie osikałem ostro ten mechanizm silikonem. Dało niewiele. Dlatego konieczna będzie rozbiórka. Sposób rozbiórki ładnie opisany jest tutaj

Jak się uporam z fotelem, to rozkręcam deskę rozdzielczą, bo tam też czasem się coś odzywa.

A, no i lubiała też sobie u mnie zaskrzypieć kratka wentylacyjna pomiędzy tylną półką a szybą. Na razie ją totalnie wyciągnąłem i kminię czym to oklelić, żeby w kontakcie z szybą to nie gadało. No i oczywiście na to pójdzie smar silikonowy :)

Fak, nie sądziłem, że mi się bolid tak rozskrzypi :/

PS - klikaj - niezły opis walki z piszczącym podłokietnikiem