Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam BMW e32 730 i z 87 roku padlo mi oswietlenie zegarow ;( z tego co narazie znalazlem : do potencjometu od oswietlenia dochodza trzy kable siwo czerwony ; siwo czarny ; brazowy jak sie domyslam masa, siwo czarny zasilanie potencjometru jest na nim +12V a siwo czerwony ma zwarcie do masy moze sie myle ale chyba nie powinien byc zwarty ktos wie czy faktycznie brazowy to masa i do kad idzie siwoczerwony ?? pomocy bo nie moge jezdzic w nocy :cry:
Opublikowano
Możliwe, że uszkodził Ci się Dimmer... Spróbuj podmienić na inny. A czy bezpieczniki wszystkie sprawne. Według schematu czarno brązowy to masa, szaro czerwony i szaro czarny to linie +12 regulujące natężenie światła... Zwierając te dwa ostatnie przewody razem (po odpięciu od Dimmera) powinneś mieć "widno" na zegarach...
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
jesli dimmer to potencjometr to jest odlaczony i wlasnie w tym problem ze szaro czerwony jest zwarty do masy ;/ nie wiesz gdzie biegnie ten kabel ?? bezpieczniki mam dobre na 100% na szaro czarnym jest +12v
Opublikowano
Tak, Dimmer to ten potencjometr pod kierownicą z lewej strony....w drewnianym panelu. Jak go odłączysz to przerywasz obwód napięciowo-prądowy i całe oświetlenie zegarów i konsoli gaśnie... Szaro-czerwony biegnie do wiązki głównej oświetlenia: pin5 włącznika świateł, pin5 włącznika przeciwmgielnych, przełącznika od szyberdachu, panelu klimy, zegarów i całej konsoli - w skrócie tam, gdzie są żarówki od podświetlenia. Na szaro-czerwonym MUSISZ mieć +12V -- idzie on na zasilanie żarówek, a drugie piny od żarówek są podpięte do masy... Szukaj zwarcia -- tyle mogę Ci pomóc. Jakiś kabelek zwiera do masy i tyle. Szaro-czarny dostarcza napięcie +12V do Dimmera a z niego powinno wychodzić od +12V do 1,6V na pełnym ściemnieniu oświetlenia... Na PW wysyłam Ci schemat...
Obecnie AUDI S4 QUATTRO... do BMW wrócimy na wiosnę
Opublikowano
Moglby mi ktos przetlumaczyc te wyrazy ?? walcze z tym podswietleniem zegarow : OBC PIN #22 ; INST CLSTR ; PROGRAM SW LT ; A/C SW pomocy
Opublikowano

OBC PIN #22: pin 22 on board computer-a

A/C SW: Przełącznik klimy

SW - skrót od switch (przełącznik).

Co do reszty nic mi do głowy nie przychodzi.

pozdrawiam

Mariusz