Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Gdy jakiś czas temu zalewałem olej Valvoline 10W40 wlałem go miejwięcej po środku między min i max. co jakiś czas poziom sprawdzałem i nie ubywało wsumie nic, po jakimś czasie (nie pamiętam ile dni, tygodni dokładnie) badam olej a tu z pół centymetra poniżej minimum :shock: :shock: :shock:

W moim marnym miasteczku objeździłem wszystkie stacje, sklepy gdzie tylko mogłem i w okolicy, wszędzie jak pytam czy jest Valvoline to patrzą na mnie jakbym z kosmosu spadł. Trudno, zamówiłem z allegro 5L i typ mówi że wysłał ale paczki niema i taki problem jest bo muszę koniecznie jutro wieczorem jechać ok 300km i chciałem się was spytać czy mogę jeszcze pojechać czy raczej nie bardzo-oleju z nieba nie wyczaruje a tego co mam na półce Castrol Edge syntetyczny wymieszanie z Valvoline było by paranoją raczej.

Lampka od ciśnienia gaśnie normalnie jeszcze jak dobrze silnik nawet nie zakręci po odpaleniu :lol:

Jak gadacie mogę jeszcze obrócić czy może się to skończyć tragicznie?

Opublikowano
mozesz kupic kazdy 10W40 ... Do bedzie tylko dolewka. Jesli juz masz ponizej stanu...to lepiej nie jedz.Ale zrobisz jak chcesz... Mozesz tez dolac innego polsyntetyka...
B M W
Opublikowano
Dobry półsyntetyk 10W40 i można dolewać - oczywiście tylko w takiej jak Twoja sytuacji - bo 300km to jednak kawałek i nawet minimalnie gorsze smarowanie może zaszkodzić. Jednak prawie na pewno nie skończyło by się to tragicznie - nawet byś nie zauważył, ale po co szkodzić silnikowi.