Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problemik i liczę na pomoc...mianowicie ruszam na jedynce puszczam pedał sprzęgła i po chwili spowrotem wciskam sprzęgło z okolic skrzyni słychać stukanie (3-4 stuknięcia), zlokalizowałem to i okazało się że na wyjściu wału ze skrzyni jest luz (wyczuwalne gdy sie wejdzie pod auto i złapie wał ręką...ruszając nim w obie strony słychać to właśnie stukanie)

teraz pytanko co jest to wymiany? skrzynia? wał? czy może jest tam inna część którą można wymienić? Czy ktoś z klubowiczów spotkał się z takim problemem? doradzano mi jazde z tym bo podobno tak się często dzieje no ale mnie troszke drażni to stukanie.

autko to E36 coupe 320i 95r

pomożecie?

Opublikowano

myślisz że podpora wału ma coś wspólnego z tym luzem?

z tego co wyczytałem u Ciebie były wibracje u mnie niby wszystko chodzi równiutko tylko te stuki...

Opublikowano

jeżeli nie odłączysz wału od skrzyni to się nie dowiesz,bo na wale jest kilka elementów które mogą mieć luz(tuleja centrująca,łącznik gumowy,podpora wału,krzyżaki) i będą stwarzały pozory luzu w skrzyni.

Radzę najpierw odpiąć wał i wtedy zobaczyć czy nadal jest luz w skrzyni.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano

ok dzięki za podpowiedź.

powiedz mi jeszcze czy z tym mogę jeździć przez jakiś czas? za pare dni wyjazd na wakacje i zastanawiam się czy to się może w jakiś sposób rozlecieć?

Opublikowano
osobiście nie radzę jeśli to jest na wale napędowym.Każdy element w samochodzie ma wpływ na inne elementy.Jeżeli nie skasujesz luzu to zaraz się pojawi w następnym,ale jeśli to luz w skrzyni to jeszcze możesz jezdzić.
A little piece of heaven in my hands