Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przymierzam się do wymiany poduszek pod skrzynią automatyczną ( 5HP18 ) , bo z tego, co zauważyłem, to 2 są w fatalnym stanie a pozostałe 2 w dość średnim.

1. Czy ta operacja jest do wykonania samodzielnie? Oczywiście mając kanał i trochę narzędzi.

2. Jeśli jest do wykonania, to jak się do tego zabrać i na co uważać, tzn. domyślam się, że pewnie trzeba najpierw wymienić poduszki z przodu, potem z tyłu, aby skrzyni nie wyleciała na m na głowę:)

3. Czy można wymienić łącznik elastyczny wału w jakiś prosty sposób, czyli np. bez rozbierania połowy układu napędowego? :) Widziałem, że łącznik jest gdzieniegdzie popękany, ale całość jest jeszcze bardzo sztywna i nie ma luzów. Czy to już czas na wymianę?

Z tego co widzę, na schemacie, to łącznik jest nasadzony na jakiś wypust centrujący wału, więc moje pytanie brzmi, czy zejdzie z niego po prostu po przyłożeniu odpowiedniej liczby niutonów, czy może trzeba będzie dodatkowo coś rozbierać.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HJ61&mospid=47393&btnr=26_0085&hg=26&fg=10

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam,

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Nie wiem jak u Ciebie wygląda kwestia poduszek. Widzę to tak skrzynia jest zamocowana do nadwozia poprzez poduszki do belki/podpory przykręconej do nadwozia. Podpieram czymś skrzynie jakby miała faktycznie spaść bo np nie utrzymały by jej śruby przytwierdzające ją do silnika i wał. Odkręcam belkę z poduszkami wymieniam poduszki i przykręcam z powrotem.

M30 manual czy automat dajesz nura do kanału z nowymi poduszkami i kluczem 13cie kilka minut i po zabawie bez żadnych podpórek.

Co do łącznika.

1. Odkręcasz 3 śruby łączące wał/łącznik.

2. Odkręcasz podporę wału od nadwozia i cofasz wał tak aby odłączyć go od skrzyni. ( po cofnięciu wału możesz go zabezpieczyć żeby nie wisiał sobie tylko na mocowaniu przy dyfrze)

3. Odkręcasz 3 śruby łączące łącznik/skrzynia i jest już na wolności