Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ma ktoś jakiś pomysł co sprawdzic i co zrobić żeby można było otwierać tylnią szybę w wklapie bagażnika w moim nowo nabytym E46 kombi 320D 2002 .. Otwieranie nie działa ani z pilota ( dolny przycisk ) ani z przycisku umieszczonego pod tylnią wycieraczką . Z instrukcji obsługi doczytałem się że pilota mozna zaprogramować do otwierania szyby tylniej lub klapy baganiżnika ale moim przypadku z pilota nie otwiera się ani szyba ani klapa .. Klapa bagażnika otwiera się tylko za pomoca przycisku nad tablicą rejestracyjną .

dzieki za każdne info..

Pozdrawiam

ps ..Mam też problem z ustawieniem zegarka na BC ( Board Computer ) wyswietlami sie -:-

. Taka sama sytuacja jest gdy wyłacze radio . Zamiast zegarka mam -:-

Opublikowano

Czuwaj!!!

Zegar ustawia się w pozycji 1 kluczyka i BC ustawiony na zegar. Ustawienia tylko prawym przyciskiem/pokrętłem przy wskaźniku temperatury. Naciskając go ustawiamy tryb 12 lub 24 godzin. Potem kręcić do wyczuwalnego oporu w lewo lub w prawo (wyświetlacz-zegar po 2-3 sek. zacznie zmieniać czas) i ustawić swój czas. Czas zmieni się również w panelu radia.

Opublikowano
Okey ..juz ustawiłem .... Moze jeszcze masz pomysł z tą moją szybą tylnią .. , moze jest jakiś przycisk ktory blokuje tylnią szybę ?
Opublikowano

Witaj ponownie!

Prawdopodobnie będziesz musiał sprawdzić blokadę szyby w klapie. W przypadku otwartej szyby wszystko jest dostępne do odkręcenia i sprawdzenia (elektryka). Zobacz jak to wszystko wygląda po zdjęciu wykładziny/osłony klapy. To tyle moich wiadomości.

Opublikowano

Sciagałem wykladzine i pod nią jest taki plastik który ma chyba z 8 srubek . Odkreciłem je ale całośc ma jeszcze 4 kołki zatrzaskowe które nie chca wyjść . Wiec nic ni mogę zobaczyć . Czy ta blokada o której piszesz jest właśnie pod tym plastikiem i wygłuszeniem ???? Czy chodzi Ci o przełacznik jakiś który blokuje otwieranie szyby ?

Czy otwieranie szyby posiada własny bezpiecznik jeżeli tak to który to jest ??

Opublikowano

Sciagałem wykladzine i pod nią jest taki plastik który ma chyba z 8 srubek . Odkreciłem je ale całośc ma jeszcze 4 kołki zatrzaskowe które nie chca wyjść . Wiec nic ni mogę zobaczyć . Czy ta blokada o której piszesz jest właśnie pod tym plastikiem i wygłuszeniem ???? Czy chodzi Ci o przełacznik jakiś który blokuje otwieranie szyby ?

Czy otwieranie szyby posiada własny bezpiecznik jeżeli tak to który to jest ??

Opublikowano

Dzisiaj znalazłem przyczyne nie otwierania sie szyby z tyłu .. Poprzedni właściciel wyciagnał bezpiecznik nr.. 58 7,5A . Bezpiecznik lezał sobie w schowku , wiec go włożyłem i szyba się otwiera . Ale....

Nie działa otwieranie z przycisku podwycieraczką ....???

No i pozostaje pytanie po co ktoś wyciagnał ten bezpiecznik .... ??? może faktycznie mam gdzieś uszkodzone przewody jak w tym poprzednim temacie , i dlatego nie działa przycisk ?? JAk znajde chwile czasu to wyciagne tą wiązke tak jak na fotce

Opublikowano

Co do tego bezpiecznika to podejrzewam, że ktoś go wyciągnoł aby szyba z tyłu sama nie odskakiwała w czasie jazdy. Mi juz sie tak dwa razy otworzyła w czasie jazdy.

Dlatego przed chwilą sprawdziłem wiązkę i rzeczywiscie jest tam masakra. A gdy tylko za nią złapałem tylna szyba sama odskoczyła od klapy bagażnika. Wiec radze przemyslec czy narazie jezdzic bez bezpiecznika do chwili naprawy. Pozdrawiam.

Opublikowano
a nie mowilem? u mnie to samo.juz kiedys myslalem ze sie naprawilo samo ale po jakims czasie znow sie szybka sama otwiera.ale ze innego defektu na razie nie mam to wyciagnalem bezpiecznik i spokoj.jak sie cos innego kiedys popsuje to to zrobie niejako przy okazji.
Opublikowano

Qrcze ..

Jak jade to mi sie teraz klapa otwiera sama .. 2-3 na dzień .

Dzisiaj rozkopałem tylnią klape i po wyciagałem te co sie dało wziązki przewodów . Nic podejrzanego nie znalazłem ....ale kila razy mi sie akurat otworzyła klapa jak ciagałem kable , ale potem otworzyłem drzwi i klapa też sie otworzyła ... Podejrzewam że to coś innego jeszcze niż tylko wiazka kabli .

Tylko co .. Podobnej wiązki kabli takiej jak na fotce nie znalazłem

Opublikowano
Ja dzisiaj oglądałem turinga który otwierał się z kluczyka ale manualnie już nie chciał. Chyba też coś było nie tak ale widzę ze to bolączka touringów?
Compact sprzedany. Teraz E46 i to w kombi :P
Opublikowano
Qrcze ..

Jak jade to mi sie teraz klapa otwiera sama .. 2-3 na dzień .

Dzisiaj rozkopałem tylnią klape i po wyciagałem te co sie dało wziązki przewodów . Nic podejrzanego nie znalazłem ....ale kila razy mi sie akurat otworzyła klapa jak ciagałem kable ,

no to daj znac co bylo nie tak jak to naprawisz. bo mi moze jeszcze zejsc troche nim sie za to zabiore :duh: pozdro

Opublikowano

JAk narazie nic nie zdzialalem .. NA drugiej fotce widac odlaczony przewod ktory byl zawiniety w tasme izolacyjna .. Wydaje mi sie ze idzie on wlasnie z przycisku z pod wycieraczki ktory wlasnie umnie nie dziala .. Z tego by wygladalo ze powinien byc podlaczony do masy .. MA ktos moze schemacik tego otwierania tylniej szyby , zeby podejrzec jak powinno byc to podlaczone ..Aktualnie znowu jedzie bez bezpiecznika , bo odechcialo mi sie wyskakiwac na ulicy zeby zamkanac szybe wklapie :(

http://images33.fotosik.pl/306/ace514fbd128e291m.jpg

http://images24.fotosik.pl/240/ed53369486e594f6m.jpg

http://images28.fotosik.pl/240/31c08a1a3c01706cm.jpg

http://images33.fotosik.pl/306/ef587e7800fed36am.jpg

[/code]

Opublikowano

Sprawdzałem wtyczke i przycisk ....mierniczkiem . Przycisk podaje mase az do kabelka który wchodzi w karoserie .. dalej juz nie mam jak sprawdzić .. Odizolowałem przewód delikatnie zeby sprawdzić przejscie ..

Uszkodzenie chyba jest gdzies dalej lub w samym sterowniku centralnego .. Powtarzam sie moze ... ale potrzebuje schematu tej instalacji centralnego zamykania i otwierania ...miedzy innymi ten cholernej tylniej szyby ..

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Znowu mam trochę czasu aby zabrać sie za tą szybę w klapię .

Aktualnie chciałbym sprawdzić moduł do otwierania tylnej szyby

Ma ktoś schemat jak to jest połączone .

Który moduł tym steruję , czy nie przypadkiem moduł komfortu , który jest zamontowany za schowkiem pasażera ?

Może jest uszkodzony przekażnik , wyczytałem gdzieś na tym forum że koledzy wymieniają te przekażniki .

Pozdrawiam

ps... wiązke sprawdzałem i umnie jest wszystko okey