Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musze zmienić płyn chłodniczy i hamulcowy. Z tym wiążą się cztery pytania:

- gdzie w e46 330d 00' znajdują się otwory spustowe dla płynu chłodniczego?

- gdzie znajduje się zaworek odpowietrzający i jak należy taka operację przeprowadzić?

- czy warto po spuszczeniu płynu hamulcowego zalać układ płynem czyszczącym?

- jaki powinien być płyn hamulcowy; dot 3 czy 4?

Pytania może i proste ale o tej godzenie wszystko staje sie powoli trudne.... :)

Opublikowano

plyn hamulcowy DOT-4 ,nic nie zalewaj , wyciągnij strzykawką stary plyn ze zbiorniczka nalej nowy i pompuj aż zacznie leciec czysty plyn to w zupelnosci wystarczy

co do plynu w chlodnicy to korek spustowy znajduje sie zawsze na dole chlodnicy a jak nie to zdejmuje sie dolny waż chlodnicy,( nigdy nie spuscisz calego płynu z bloku silnika) zaworek odpowietrzający jest przeważnie na gorze chlodnicy,

spuszczasz plyn, skrecasz wszystko, odkrecasz odpowietrznik, zalewasz nowy plyn do max, zakrecasz korek wlewu płynu, odpalasz silnik i obserwujesz temp. silnika gdy z odpowietrznika zacznie wyciekac plyn zakrecasz go UWAŻAJ BO PŁYN MOŻE BYC GORĄCY, i czekasz az właczy sie wentylator obserwujac temp. silnika (jak nigdy nie odpowietrzales silnika to dobrze by bylo miec jakiegos kumpla mechanikowatego bo czynnosc niby latwa ale czasem maze sprawic kłopoty)

Opublikowano
Dzieki za obszerna odpowiedz. Wszystko juz wiem, mam tylko jedna wątpliwość, czy w ogole ruszać płyn który jest w bloku silnika?
Opublikowano
A czy mogą wystąpić jakieś komplikacje po spuszczeniu całego płynu? Chce to zrobić ponieważ obawiam sie ze mam jakieś borygo które nie jest przyjazne dla chłodnic, i nie wiem czy warto ryzykowac.