Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy poradzcie gdzie w okolicach krakowa moza bedzie podlaczyc moja betke pod komputer ?? ... oczywiscie poza serwisami BMW ... i ile taka przyjemnosc moze kosztowac ??

:?: :|

Opublikowano
Autosoft... poszukaj w necie... Oni produkują i sprzedają interface'y do BMW... Mam i już nie musze jeździć i dawać zarabiać żadnym - z całym szacunkiem - złodziejom...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Na codzień naprawiam samochody także BMW i jakos nie czuję się złodziejem. Biorę pieniądze za swoją wiedzę i pracę. Jeśli ktos uważa że to kradzież to cos niewporządku z nim.
Opublikowano
Na codzień naprawiam samochody także BMW i jakos nie czuję się złodziejem. Biorę pieniądze za swoją wiedzę i pracę. Jeśli ktos uważa że to kradzież to cos niewporządku z nim.

Ależ ja wcale nie mam uwag do kogoś kto uczciwie i ciężką pracą zarabia na życie... A czy takie coś jak skasowanie 150 PLN za podłączenie do kompa (bez wyciągania rąk z kieszeni!!!), który wprawdzie kosztuje 10-15 tys. PLN, czy więcej, ale służy do diagnozowania tysięcy, dziesiątek tysięcy razy usterek, to nie jest złodziejstwo??? Przywozisz albo wymieniają Ci jakąś część, którą ustalili, ze jest zepsuta, no to przecież trzeba błędy z pamięci modułów pousuwać... Kolejne 150 PLN, no bo przecież do komputera trzeba podłączyć... Komputer w motoryzacji to teraz jest traktowany jak parkometr :mrgreen:

Nie wspomnę o uzdrowieniu klimatyzacji, polegającym na wymianie bezpiecznika wartego 0,50 PLN za 50 PLN. Żadna wiedza nie tłumaczy takiej "stawki"...sorki

Chodzi o rozsądek i umiar... U nas tego brakuje...

pozdrawiam

thenygoos

P.S. Jeśli poczułeś się urażony Kolego, to uwierz, że nie to był moją intencją...

Jedyne

Opublikowano

Do Tony'ego J:

Dopiszę Ci Szanowny Kolego jeszcze coś:

Ktoś kto ma warsztat, zakupując sobie kompa za dziesiąt tysięcy złotych, no bo to przecież trzeba zawsze mieć najlepsze jakie są na rynku, uważa już sam ten fakt za uzasadnienie do stosowania wysokich stawek za podłączenie do kompa, mimo, że diagnostykę auta w takim a takim zakresie można zrobić legalnie kupionym urządzeniem za dwa tysiące złotych... Poza tym jak się zainwestowało, to trzeba aby się zwróciło w ciągu 2 m-cy mimo, że urządzenie z pewnością będzie służyło kilka lat... Policz sobie, że inwestycja 15 tys PLN przy cenie podłączenia do kompa 150 PLN to 100 podłączeń, co przy współczesnych autach i małym warsztaciku daje przestrzeń czasu rzędu miesiąca, dwóch...

Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi i ponawiam zapewnienie, że nie było moim zamiarem obrazić ani Ciebie ani innych uczciwych ludzi, a tylko tych co hmmm... za przysłowiową złotówkę zjedliby małe co nieco spod siebie :twisted2:, a że ten rynek nie jest mi obcy to wiem, że takich nie brakuje...

pzdr

thenygoos

Jedyne

Opublikowano

witam

mam 525d ´01r automat i mam tez komputer chcialem zapytac jaki program musze miec i jaki sprzet zeby moc sie podlaczyc gdzie mozna to kupic i ile mniej wiecej kosztuje :shock:

z gory dzieki

Opublikowano

najbliżej Ciebie to w Krakowie, firma nazywa się Autosoft, wystawia interface'y za ok 200 PLN na Allegro, poszukaj w kategorii:

motoAllegro › Narzędzia i sprzęt warsztatowy › Diagnostyka silnika i elektroniki › Interfejsy diagnostyczne

Wystarczy wpisać hasło BMW i wyskoczy Ci ich trochę...

Jedyne

Opublikowano
Takie przykłady które przytoczyłes to poprostu nieuczciwość warsztatów. Jeśli zdiagnozuję usterkę i nie mam tego dnia części zamiennej i powiedzmy że po wymianie za 2 dni konieczne jest wykasowanie usterek, to biorę pieniądze tylko raz za diagnozę, a wykasowanie usterek uważam za swój obowiązek. Nie biorę też 150zł, a jedynie 50zł za usługę która oficjalnie nosi nazwę "odczyt i kasowanie kodów usterek".
Opublikowano

ja odpalilem carsofta na laptopie, jesli nie straszna ci droga do jaworzna to zapraszam, nie wiem czy sie uda ale jesli tak to zrobie ci to za friko.

z e34 sie polaczylem :-)

Opublikowano
Takie przykłady które przytoczyłes to poprostu nieuczciwość warsztatów. Jeśli zdiagnozuję usterkę i nie mam tego dnia części zamiennej i powiedzmy że po wymianie za 2 dni konieczne jest wykasowanie usterek, to biorę pieniądze tylko raz za diagnozę, a wykasowanie usterek uważam za swój obowiązek. Nie biorę też 150zł, a jedynie 50zł za usługę która oficjalnie nosi nazwę "odczyt i kasowanie kodów usterek".

... i dlatego napisałem, że to co napisałem nie jest kierowane do uczciwych ludzi, a z tego co widzę również nie do Ciebie, Kolego... Ja na co dzień spotykam się z praktykami kasowania $ przed i po, dokładnie według algorytmu, który Ci podałem w jednym z postów powyżej...

pzdr :cool2:

thenygoos

Jedyne

Opublikowano
Do Tony'ego J:

Dopiszę Ci Szanowny Kolego jeszcze coś:

Ktoś kto ma warsztat, zakupując sobie kompa za dziesiąt tysięcy złotych, no bo to przecież trzeba zawsze mieć najlepsze jakie są na rynku, uważa już sam ten fakt za uzasadnienie do stosowania wysokich stawek za podłączenie do kompa, mimo, że diagnostykę auta w takim a takim zakresie można zrobić legalnie kupionym urządzeniem za dwa tysiące złotych... Poza tym jak się zainwestowało, to trzeba aby się zwróciło w ciągu 2 m-cy mimo, że urządzenie z pewnością będzie służyło kilka lat... Policz sobie, że inwestycja 15 tys PLN przy cenie podłączenia do kompa 150 PLN to 100 podłączeń, co przy współczesnych autach i małym warsztaciku daje przestrzeń czasu rzędu miesiąca, dwóch...

Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi i ponawiam zapewnienie, że nie było moim zamiarem obrazić ani Ciebie ani innych uczciwych ludzi, a tylko tych co hmmm... za przysłowiową złotówkę zjedliby małe co nieco spod siebie :twisted2:, a że ten rynek nie jest mi obcy to wiem, że takich nie brakuje...

pzdr

thenygoos

szczerze to jeszcze nigdy nie spotkałem się z kwota 150zł za podpięcie pod kompa. Ja płaciłem 50-80MAX, ale to fakt nadal drogo.

Opublikowano
szczerze to jeszcze nigdy nie spotkałem się z kwota 150zł za podpięcie pod kompa. Ja płaciłem 50-80MAX, ale to fakt nadal drogo.

każde ASO bierze tyle

Opublikowano

każde ASO bierze tyle

kolega który zakładał temat pytał się "... oczywiscie poza serwisami BMW ... i ile taka przyjemnosc moze kosztowac ??"

więc to mnie zmyliło.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W UK w serwisie to 160 funtow/h. W normalnym warsztacie, który ma softa do bawarki 0 funtów!. Sprawdzone przeze mnie.