Skocz do zawartości

Jakie cisnienie w oponach ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim mnie odeslecie do archiwum doczytajcie :)

Moze ktos mi podpowie jakie cisnienie powinienem pompowac do opon, bo juz sam niewiem :worried:

Czytalem wczesniejsze posty i wnioskowalem ze ok 2,5 bedzie dobrze, ale znalazlem informacje na stronie producenta moich felg i wedlug tych danych powinno byc jakies 2,6 na przod i 3,2 - 3,3 na tyl. Czy to nie za duzo ???? Nie znam niemieckiego i niewiem czy dobrze odczytalem informacje. Jesli ktos bylby chetny mi pomoc podaje link: http://rh-alurad.de/gutachten/RZ97-2852-40-41.pdf

Felgi to 8x17 przod, 10x17 tyl. Opony wiem ze troche za duze, ale coz :)

Przod: 235/45, tyl: 265/40

Dzieki za pomoc

było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Felgi to 8x17 przod, 10x17 tyl. Opony wiem ze troche za duze, ale coz :)

Przod: 235/45, tyl: 265/40

I jeszcze mi napisz, że auto jedzie idealnie, nie ciągnie na koleinach i żadnych dziur na kierownicy nie czujesz przy takich laciach?

Kai
Opublikowano
Hehe. Oponki o szerokosci od 225 nie zdaja egzaminu na naszych drogach, poniewaz w koleinach sie nie mieszcza i scieraja sie same boki. Pozdrawiam.
Opublikowano

tak myslalem ze temat jednak zejdzie na szerokosc opon :)

obecnie moge porownac wrazenia z jazdy do zimowek o szerokosci bodajze 205. na koleinach troche prowadza, ale wcale nie jest tak strasznie, dziury staram sie omijac, chociaz wszyscy wiedza jakie to wyzwanie, ale generalnie nie jezdzi sie wcale zle. natomiast jazda po rownej drodze to czysta przyjemnosc :) wiem ze to opony sa "troche" szerokie, ale taki mialem juz z felgami, wiec szkoda mi zmieniac. oczywiscie sam zalozylbym wezsze.

prawde mowiac gorzej mi sie jezdzilo jak przez jeden sezon mialem w E30 zalozone 225/50R16.

było... E30 320, E30 325ix, E34 535iA, E46 330xd