Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam,przy predkosci okolo 110kmh,przy delikatnym zdjeciu nogi z gazu ,i przy delikatnym dodawaniu,z okolic silnika wychodza dziwne dosyc glosne swisty.od zera do 110kmh jest cisza,i po wyzej tej predkosci tez jest cisza.co to moze byc,pomozcie.
Opublikowano
witam,przy predkosci okolo 110kmh,przy delikatnym zdjeciu nogi z gazu ,i przy delikatnym dodawaniu,z okolic silnika wychodza dziwne dosyc glosne swisty.od zera do 110kmh jest cisza,i po wyzej tej predkosci tez jest cisza.co to moze byc,pomozcie.

problem poruszany już jakiś czas temu, rozwiązania brak :-( ... przynajmniej u mnie

ja myślę że to jednak dyfer tak się zachowuje,.... przysłuchaj się gdzie to dokładnie słychać...

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

Opublikowano
slychac to od strony silnika,spod maski,bylem tez dzisiaj w serwisie,mechanik zrobil jazde probna i postawil na turbo,i kazal jezdzc dalej.sam nie wiem,bo dzieje sie to tylko w przedziale od 100kmh do 110kmh,przy delikatnym odejmowaniu gazu.
Opublikowano
slychac to od strony silnika,spod maski,bylem tez dzisiaj w serwisie,mechanik zrobil jazde probna i postawil na turbo,i kazal jezdzc dalej.sam nie wiem,bo dzieje sie to tylko w przedziale od 100kmh do 110kmh,przy delikatnym odejmowaniu gazu.

u mnie delikatnie słychać już od 90, nie sądzę aby było to turbo bo sprawdzałem na różnych biegach i przy różnych prędkościach obrotowych,

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
sprobuje poszukac jeszcze na forum,bo pomietam,ze tez kiedys czytalem cos o tym,i jesli dobrze pamietam,to pisali o jakis nieszczelnosciach przy interkulerze
Opublikowano

troszkę odbiegnę od tematu, ale może mieć to coś wspólnego,

mam takie pytanie, turbo "dmucha" od ok. 1750rpm/min.

natomiast u mnie kiedy silnik jest "obciążony", tzn. przy 1200rpm/min. 5 bieg i mała górka to słychać czasami świst.... jeśli turbo w tym momencie nie dmucha to także może być nieszczelność na drodze turbo-->kolektor czy raczej to coś innego ?

przy wyższych prędkościach obrotowych też czasami poświstuje, ale zawsze nie koło turbo tylko bliżej strony kierowcy w przedniej części (jak by z okolic interculera)

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
siedzialem wczoraj na forum jakies 3 godz i nic nie znalazlem,na razie dostosuje sie do rady goscia z serwisu,czyli zrobic glosniej muzyke i jezdzic dalej [jesli mozna to nazwac rada] jak cos sie dowiem w tym temacie to napisze,ale ja tez zmienie temat,jak przegladalem forum to znalazlem temat o twoim problemie ze stukami w dyferencjale,u mnie jest teraz to samo,ale nie napisales jak i czy rozwiazales ten problem,jak mozesz to napisz co bylo przyczyna tych stukow,dzieki.
Opublikowano

tematu nie rozwiązałem, mam teraz wesele ;-)

jedno jest pewne, stuki się nasilają z czasem i prędzej lub później problem wyjdzie na światło dzienne

staram się jeździć delikatnie...

ale myślę, że ma to bezpośredni związek z gwizdaniem przy 90-110/h ... monokinetyczny lub dyfer.... z naciskiem na dyfer !

(z tym, że ja u siebie już wszystko inne sprawdziłem,... więc Ty musisz przejść przez to samo.... może być wiele przyczyn stukania w tylnej części E46 ;-)

BMW X3 3.0d LCI

było:

Opublikowano
Mam dokładnie taki sam problem ze świstem. Winna jest na 100% sprężarka tylko dlaczego świszczy? Może ktoś w końcu ustali jaka jest odpowiedź na to pytanie :)