Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam.mam pytanie , w ktorym miejscu przy chlodnicy -jesli dobrze mysle- moge spuscic plyn z chlodnicy ,bo chce go wymienic na nowy a nie mam pojecia jak to zrobic :duh:
Opublikowano
witam.mam pytanie , w ktorym miejscu przy chlodnicy -jesli dobrze mysle- moge spuscic plyn z chlodnicy ,bo chce go wymienic na nowy a nie mam pojecia jak to zrobic :duh:

Pod zbiorniczkiem wyrównawczym masz śrubę spustową (po prawej stronie auta jak staniesz przed samochodem). Odkręcasz śrubę plastikową ( dodatkowo korek od wlewu płynu ) i ładnie wszystko z chłodnicy ci zleci.

Jesli jest taka potrzeba to mozna także spuścić płyn chłodzący z bloku silnika.

Pzdr,

Opublikowano
A jak myślisz jak śmigam na płynie półtora roku to już by się przydało wymienić? Pewnie tak. I do tego właśnie nawiąże temat. Grzeje mi się ja stanę na chwilkę. visco chyba nie chodzi bo jest już na czerwonym a wiatrak jak sie krecił przy zimnym tak samo śmiga przy czerwonej kresce.
Opublikowano
A jak myślisz jak śmigam na płynie półtora roku to już by się przydało wymienić? Pewnie tak. I do tego właśnie nawiąże temat. Grzeje mi się ja stanę na chwilkę. visco chyba nie chodzi bo jest już na czerwonym a wiatrak jak sie krecił przy zimnym tak samo śmiga przy czerwonej kresce.

Płyn wg zaleceń producenta powinno się zmieniać co 3 lata. Zbadaj krzepliwość płynu w niskiej temperaturze ( po zawartości glikolu) lub jesli nie jesteś pewien co do jakości płynu - poprostu go wymień - koszt nowego jest stosunkowo niewielki. Ważne jest aby płyn był przystosowany do chłodnic aluminiowych.

wiskoza pod wpływem temperatury powinna zablokować ci wiatraczek i powinien on się obracać znacznie szybciej niż przy niższych temperaturach.

Pzdr,

Opublikowano
No to tak myślałem. Jest do wymiany. Jak mi się nagrzeje do czerwonego pola to moge wiatrak złapać ręką i nie są to wielkie obroty. No to visco do wymiany. Płyn może też zmienie. No w sumie koszt niewjelki a lepiej mieć lepszy i dobry płyn niż niewiadomo co.
Opublikowano

Pod zbiorniczkiem wyrównawczym masz śrubę spustową (po prawej stronie auta jak staniesz przed samochodem). Odkręcasz śrubę plastikową ( dodatkowo korek od wlewu płynu ) i ładnie wszystko z chłodnicy ci zleci.

Jesli jest taka potrzeba to mozna także spuścić płyn chłodzący z bloku silnika.

Pzdr,

a jak spuscic plyn chlodzacy z silnika??bo chce go calkowicie odpowietrzyc...

Opublikowano
pod kolektorem wylotowym jest sruba w bloklu odkrecasz i wszystko wylatuje
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano
pewnie tylko najlepiej jak bys podniosl samochod z tylu i przodu zeby wszystko wylecialo niewiem jak to jest skonstrulowane mam na mysli czy samochod musi byc w poziomie,ale sruba nie siedzi ciasno niema problemu ja odkrecic tylko zebys sie tam wczolgal i zeby na ciebie nie polecialo wszystko a i ogrzewanie na maksa musisz dac na cieplo wtedy wszystko wyleci
Opublikowano

spuść tyle ile się da z chłodnicy i dolej koncentratu - tak chyba najłatwiej :)

w warsztatach samochodowych maja takie urzadzonko ktore zasysa plyn z chlodnicy i mierzy zawartosc glikolu (chyba) i na tej podstawie ustala wartosc maksymalnej temperatury na minusie - chyba max jest -38 stopni wiec mozesz sobie sprawdzic jak jest u ciebie.

http://allegro.pl/item383893268_tester_plynu_chlod_sprawdz_swoj_plyn_od_ss_.html

Jesli duzo jezdzisz na samej wodzie to odrazu przygotuj pieniadze na wymiane pompy wody bo na pewno juz zardzewiala i niedlugo zacznie cieknac.

Opublikowano
wydaje mi sie ze woda do chlodnicy musi byc przegotowana,niewiem oco chodzi dokladnie ale chyba o kamien w wodzie.